www.korte-kultura.net

 

  

 

FOLKLORNA SKUPINA  

 

 

V okviru podružnične osnovne šole Korte je 15 let (do leta 2009) delovala Otroška folklorna skupina USAKOŠĆAT. Skupina je delovala med šolskim letom enkrat tedensko pod vodstvom usposobljenih mentoric Mare Godnič iz Kopra in nato domačinke Vesne Vatovec, ki sta vzgajali otroke v ljubezni do lastnih korenin, z razgibano ljudsko igro in plesnimi koraki in jih pripravljali na nastope.

Skupina ne deluje več, saj je bilo šoloobveznih otrok v zadnjih letih premalo, vendar pa še hranimo v arhivu društva svojo nošo, to je šavrinsko. Motive na noši so ročno izvezle članice društva.


 


Kulturno društvo Korte Korte, 11.5.2010
Folklorna skupina Usakošćat

   
 


Kulturno društvo Korte bi rado postavilo na noge tudi mladinsko-odraslo folklorno skupino, saj je v krajevni skupnosti veliko takih, ki so kot otroci plesali in igrali v naši Usakošćati (raznovrstne igre). Med ljudmi v teh krajih še živijo stari plesi in stare melodije, ki jih obujajo naši strokovnjaki. Končno je Istra svojevrsten in vsestransko kulturno bogat svet, ki ga moramo odkrivati sebi in tržiti tujcem. O tem so pred kratkim tekle razprave v Manziolijevi izolski palači v okviru Predstavitve projekta Srce Istre, ki ga je pripravilo Znanstveno raziskovalno središče Univerze na Primorskem v okviru programa pobude Skupnosti INTERREG IIIA Sosedski program Slovenija/Madžarska/Hrvaška 2004-2006.


          


11. 4. 2008

V petek, 11. aprila 2008 je na območni reviji folklornih skupin v Izoli kot prva in edina iz občine Izola nastopila otroška skupina Usakošćat Kulturnega društva Korte. Žal je tu le podružnična šola z malo otroki in so lahko nastopili le s štirimi pari. Med njimi je bil le en fantič. Med spletom so zaplesali ples setepaši iz domačih Vukov in želi z njim in z istrsko otroško nošo pri publiki topel sprejem. Upajmo, da bo njihov trud, veselje in zagnanost žela v prihodnje večjo podporo. Končno je Istra svojevrsten in vsestransko kulturno bogat svet, ki smo ga dolžni odkrivati mladim. In, kako bomo pokazali obiskovalcem naših krajev naše posebnosti, če jih še sami nebi želeli spoznati?


21. junija 2007Folklorna skupina Usakošćat, 21. junija 2007


napovedi / novice / pritkovalska skupina / galerija Korte / pevski zbor / dramska skupina / folklorna skupina / pustna skupina /
 kresovanje / razstave /  zgodilo se je ... / publikacije / foto galerijao kraju Korte / lokacija / kontakt / povezave /
 Kaj so piškotki?  / Izjava o zasebnosti /
 domov

 

 

 
   

Vse pravice pridržane - Kulturno društvo Korte & Copyright 2010

   

 Created by StudioIntera  /  Powerd by SpletObjava