www.korte-kultura.net

 

  

 

PRITRKOVALSKA* SKUPINA KD KORTE

Novice iz Pritrkovalska skupina


 
 
Kot je postal v Kortah že običaj, so se tudi na božični večer in silvestrovo 2018 ter na večer pred svetimi tremi kralji 2019, zbrali fantje in v zvoniku župnijske cerkve in pognali zvonove. Z usklajenim pritrkavanjem so pokazali, česa so se naučili na decembrskih vajah. Na silvestrov večer je petje zvonov vsaj za nekaj časa preglasilo nadležne zvoke sodobne pirotehnične zvočne navlake. V zadnjem času se dogaja, da ekipo kombiniramo domačini in Vipavci, saj imamo skupnega mentorja, Marka Cesna Sceka, ki tudi sam živi in dela v Vipavi. Tako se med seboj spoznavamo in utrjujemo prijateljstvo.
 
 
V kortežanskem zvoniku na župnijski praznik, sv. Anton, 20. 1. 2019,
z leve Klemen Jug, Gregor Gorkič, Jernej Fajdiga in Patrik Vidic)
 
 
 
V kortežanskem zvoniku ob župnijskem prazniku, 20. 1. 2019
Klemen Jug, Marko Cesen Scek, mentor, Jernej Fajdiga in Patrik Vidic).
 

2014
 
Tudi v letu 2014 so bili naši pritrkovalci dejavni: v zvoniku so pritrkavali za vse praznike (božično-novoletne, velikonočne, ob dnevu državnosti, za opasilo in letos tudi ob 195 letnici ljudske šole v Kortah (pritrkavali so na dragocene izposojene prenosne zvonove). Na dan šole (matična OŠ Vojke Šmuc s svojo kortežansko podružnico je letos praznovala 70 letnico obstoja) so v počastitev na podružnični šoli izvedli delavnice, kjer je učitelj pritrkavanja Marko Cesen Scek ob pomoči naše pritrkovalske ekipe in Tomaža Kvasnika z zvočnimi posodami ter gongom predstavil zgodovino pritrkavanja. Vsi otroci od vrtca dalje pa so lahko muzicirali na glasbenih ceveh.
 

 

2013

Med poletnimi počitnicami so se vsi člani udeležili dvajsete poletne pritrkovalske glasbene šole v Budanjah na Vipavskem, kjer sta dve članici pod vodstvom Marka Česna tudi aktivno sodelovali s predavanji iz svojih strokovnih področij (zgodovina zvonov, teorija glasbe), ostali trije člani pa so polagali izpite čez 1. ali pa že kar drugi letnik. Vsi člani so en teden pridno vadili na ceveh in se večkrat povzpeli tudi v tamkajšnji zvonik s prekrasno pojočimi kar štirimi zvonovi.


Najmlajša člana skupine na PGŠ v Budanjah poleti 2013

 


Učitelj pritrkavanja Marko Česen vadi z orkestrom tolkalcev na cevi - PGŠ Budanje, poleti 2013
 

Poletna PGŠ Budanje, poleti 2013 - zvonik
V Budanjah je bilo 38 udeležencev iz raznih slovenskih krajev, naša skupina je ob tej priložnosti navezala stike predvsem s skupino iz Škofljice, ki nas je v avgustu že obiskala v Kortah in se predstavila s svojim pritrkavanjem.
 
Skupina je odprta tudi za nove člane,
zato vsi, ki vas ta dejavnost zanima lepo vabljeni. Pokličete na GSM 041 737377 (Darinka Jug).

 

 

*Pritrkavanje je v treh različnih znanstvenih ali strokovnih publikacijah definirano kot: 1) »poseben način zvonjenja, pri katerem se udarja na zvonove neposredno s kembljem po določenih ritmičnih obrazcih« (Kumer 1983: 32); 2) »pesem zvonov, ritmično zvonjenje, ko se glasovi posameznih zvonov zlivajo v melodijo po strogo določenih zaporedjih« (Strajnar 1985: 1); 3) »poseben slovesen način ritmičnega zvonjenja ob večjih cerkvenih praznikih, pri katerem se glasovi posameznih zvonov zlivajo v melodijo« (Kumer v Baš 2004: 477)


2012

Skupina je pričela z vajami oktobra 2012.

Prvič je skupaj muzicirala na zasebni zabavi, ko si je uglasila 4 čaše (enake oblike, različne ravni tekočine) in nanje potrkavala z jedilnim priborom.

Prav ob tej priložnosti se je prisotnim, vsem tudi članom društva, porodila zamisel, da bi pri KD Korte ustanovili pritrkovalsko skupino. Pridobili smo še enega člana in vaje so se začele.

 

Pritrkovalci Korte zvonik maj 2013

 
 

Pritrkovalci Korte začetek okt. 2012
Vaje potekajo enkrat tedensko v pevski sobi zadružnega doma in pod mentorstvom slovenskega kolavdatorja, zvonoslovca, pritrkovalca in učitelja pritrkavanja z dolgoletnimi izkušnjami, Marka Česna. Skupina redno vadi na štirih različno uglašenih ceveh.

Prva pritrkovanja na dveh zvonovih župnijske cerkve v Kortah (namesto tretjega si skupina pomaga z improviziranim zvočilom) so spremljala v dogovoru in s soglasjem župnika, g. Stanka Fajdige vse tri svete večere 2012-13. Skupina je pritrkavala tudi na veliko soboto in za veliko noč 2013.

 


Sv. večer 2012 Korte


3 kralji Korte 2013


Sv. 3 kralji Korte 2013

Po praznikih je en član skupino zapustil,
a sta se ji takoj nato pridružila dva nova.Pritrkovalci Korte vaje maj 2013


napovedi / novice / pritkovalska skupina / galerija Korte / pevski zbor / dramska skupina / folklorna skupina / pustna skupina /
 kresovanje / razstave /  zgodilo se je ... / publikacije / foto galerijao kraju Korte / lokacija / kontakt / povezave /
 Kaj so piškotki?  / Izjava o zasebnosti /
 domov


 

 
   

Vse pravice pridržane - Kulturno društvo Korte & Copyright 2010

   

 Created by StudioIntera  /  Powerd by SpletObjava