www.korte-kultura.net

 

  

PUSTNA SKUPINA  

 


Po 20. letih so se mladi člani našega društva na pobudo deklet iz dramske sekcije odločili obuditi običaj nekdanjega kortežanskega pustovanja in se prijavili na 11. istrski karneval, ki je bil 2. marca 2019 v Kopru. Nato so na pustno nedeljo obiskali vasi in zaselke Krajevne skupnosti Korte, na pustni torek pa še svojo vas. Nabirka je navrgla čez 300 jajc in klobas, vina in drugih dobrot. Po končanem pustovanju so mladi priredili družabno srečanje, kjer so jim člani društva priravili narezke, pecivo in tradicionalno pustno jed iz jajc in klobas - fritajo .

Mladina se je ob tem še naplesala ob živi glasbi gostujoče skupine The Žavbi Brothers in svoje, ki sliši na ime Whiteglass.

 

Na karnevalu v Kopru pa so se predstavili v domačem narečju in knjižni slovenščini tako:

Maćkare ovvéro štrace s'z Kurt

KURTEŽANŠČINA:

Sz Kurt u Kup'r smo dênes p'ršle ane maćkare.

Napraulene smo takύ: n'rpret sojo štracarji. Tu lête je ana masa stara maćkara vre ut pradavnine. Je p'ršla iz subtropskih krajev ano se ut Medzopotamje razširla po celen Sredozemlju. Je kuk'r êno têlo, ki razpada - kokošji zombi bi se reklo dênes. Ano znaste du sen jez? Štraca ovvéro cunja pu slovénjsko, še se zna! Ponjer jimmo strašne može ano žene: štrigo, zludja, vok'ld'ka ano moro, ki punòći masa rada cuca kri. Vse tu gled'jo novica ino novico, ki se bojo brš-brš zvezli u sveti zakon. Zetύ jim'mo lête anka farja. Na pir sojo puvable anka gospuda učitelja, pulicaja, ciganko, vojaka. Âno, de znaste - ta mladen bojo unì p'rnesle puno sreće, šoldov êno št'manja.

KNJIŽNA SLOVENŠČINA

Iz Kort v Koper smo danes prišli pustna skupina. Sestavljeni smo tako: najprej imamo cunjarje. Maska je zelo stara, izhaja iz pradavnine in se je iz Mezopotamije razširila po vsem Sredozemlju. Simbolizira razpadajoče telo - danes bi ji rekli kokošji zombi. In – saj vidite – tudi jaz sem cunja! Nato imamo srhljive moške in ženske like: coprnico in hudiča, volkodlaka in moro, ki ponoči rada sesa kri. Vse to pa opazujeta ženin in nevesta, ki se bosta kmalu združila v sveti zakon, zato imamo s seboj tudi duhovnika. Na ohcet pa sta povabila tudi gospoda učitelja, policista, ciganko, vojaka. In vedite - mladima bodo ravno oni prinesli srečo, obilo denarja in ljubezni.


Pustna skupina je aktivno nastopala med letoma 1994-1999.Kortežanske cunje koledujejo v Cetorah leta 1997

 

Ta cunjasti simbolizirajo razpad telesa. So najstarejša subtropska maska, ki se je iz Mezopotamije razširila po Sredozemlju.


                   


Zanimivi liki kortežanskega pusta: iz sveta "strahljivk": coprnica ali po ljudsko štriga in volkodlak ali ok'ld'k.


Mora - strahljivi lik, ki je v tukajšnjem ljudskem izročilu še kako živ.
(Ponoči cuca spečemu kri: "Je cucla Mora"), z žezlom - netopirjem, kačo in mladiči, ki spečega davijo.
 


napovedi / novice / pritkovalska skupina / galerija Korte / pevski zbor / dramska skupina / folklorna skupina / pustna skupina /
 kresovanje / razstave /  zgodilo se je ... / publikacije / foto galerijao kraju Korte / lokacija / kontakt / povezave /
 Kaj so piškotki?  / Izjava o zasebnosti /
 domov

 

 
   

Vse pravice pridržane - Kulturno društvo Korte & Copyright 2010

   

 Created by StudioIntera  /  Powerd by SpletObjava