Novice

Večer, posvečen pesmi v Izoli in valentinovanje v Kortah
21.02.2019
Večer, posvečen pesmi v Izoli in valentinovanje v Kortah
V petek, 15. 2. je izolski Kulturni dom gostil odrasle pevke in pevce na območni zborovski reviji »Večer, posvečen pesmi«.
Nastopilo je 7 od napovedanih 8 zborov, med izolskimi šestimi tudi gostujoči MoPZ Tabor iz Lokve.
Prvič pa je po odhodu prejšnje zborovodkinje na veliki oder stopil pred dvema mesecema popolnoma prenovljeni zbor našega društva s zborovodkinjo Barbaro Barać, študentko zborovskega dirigiranja na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu profesorja Marka Vatovca. S tem nastopom je pred širšo javnostjo, tudi strokovno, doživela svoj ognjeni krst. In to skoraj dobesedno.
Kljub temu, da smo tik pred nastopom doživeli nesrečo naše najmlajše pevke, ki jo je v bolnišnico morala pospremiti tudi njena mama, in da smo na ta nastop čakale še 4 naše bolne pevke, smo na oder stopile pogumno in predstavile, kar se je v danih okoliščinah dalo.
S to nesrečo, ki je bila nedvomno posledica napornega čakanja na nastop; pevci smo bili več ur  nagneteni v preveč ogrevanem prostoru brez ustreznega zračenja z manj kot 1 sedežem na 4 osebe, se je ponovno »zelo nazorno« pokazalo, da Izola potrebuje nov Kulturni dom. In se ob tem spomnili časov izpred dobrih 40 (!) let. Tedaj smo si delavci v kulturi in kulture željni Izolani z veliko upanja ogledovali sanjsko maketo novega kulturnega centra, ki bi se moral že vsaj 3 desetletja nahajati na današnjem parkirišču Lonka ...  Ko smo danes tudi Slovenci že dobrega četrt stoletja del EU sprašujem, ali imamo med  občinskimi strukturami zaposlene strokovnjake za črpanje sredstev, ki se zagotovo razpisujejo  tudi v take namene in za podobne vsebine?
Sicer z velikim veseljem lahko povemo, da se je v decembru našemu zboru pridružilo 17 novih pevk, med njimi štiri najstnice s svojimi mamami, kar v petek ni ostalo neopaženo: prejele smo številne pohvale in izraze odobravanja, celo navdušenja nad svežino in mladostnostjo.
Izolsko srečanje pevskih zborov je spremljal strokovni sodelavec JSKD-ja, gospod Walter Lo Nigro, ki se je po reviji sestal z zborovodji tudi posamično. Tako so imeli priložnost za razčlembo  prireditve in izmenjavo mnenj in pogledov na trenutno raven zborovskega petja na občinski ravni.
V nedeljo, 17. 2, ob godu drugega zavetnika kortežanske župnije, sv. Valentina - po svečanem  bogoslužju z blagoslovom zakoncev, ki ga je vodil župnik g. Janez Kobal, glasbeno opremila  cerkvena pevska skupina, s cvetjem, berili in zakusko župnijski odbor Kritas, naše društvo in  aktivni župljani - smo tudi tokrat pripravili svečanost za zakonske jubilante, ki v tekočem letu  praznujejo okrogle obletnice. Svečanosti se je udeležilo kar 18 parov, največ doslej. Prvo  obletnico letos praznuje 1 par, deseto 2, 20 let en par, 25 in 30 po en par, 40 let trije pari, trije  pari se veselijo tudi 50 let skupnega življenja, trije so skupaj že 55 let, dva para več kot 60 let.
Najstarejši par, ki se nam je lahko pridružil tudi tokrat, se v letošnjem letu veseli skupnega  življenja že spoštljivih 69 let!
Vsem čestitke in še na mnoga zdrava leta!
Korte

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King