Novice

Četrtošolci v galeriji - muzeju
10.05.2019
Četrtošolci v galeriji - muzeju

Tudi letos je bilo prve dni po majskih počitnicah v galeriji - muzeju v Kortah zelo živo: našo sobo si je v 5 skupinah ogledalo 94 otrok in njihovih 9 spremljevalcev.

Slišali 
ali utrdili so nekaj svojega znanja o bližnjem arheološkem najdišču, prazgodovinskem gradišču kaštelir (po domače kašler), slišali nekaj zgodb o življenju naših bolj ali manj daljnih prednikov in videli nekaj predmetov: več kot 2500 let star in leta 2010 najdeni bronasti kipec kašlerskega goniča, kot tudi predmete iz vsakdanjega življenja izpred nekaj desetletij.

Slišali so o težkem življenju peric, mlekaric, gospodinj in kmetov nekoč, o etnološkem pustu s "štracarjem" in obveznimi liki Šavrinije, o letošnji kortežanski 200. obletnici prve slovenske ljudske šole v slovenski Istri, o običajih in navadah praznične pomladi in dišpetah (nagajivkah). Slišali so nekaj narečja (domačini tudi zašraj'li) pa o majniških navadah med fanti nekoč, o razstavljenih nagrajenih slikah nekdanjih zelo uspešnih ex-temporov v organizaciji KD Korte.

Izvedeli pa so tudi, kaj je še shranjeno v vitrini: publikacije, kjer so zbrani praktično vsi podatki o kraju in njegovih pomembnih in zavednih ljudeh, domoljubih (duhovnikih in učiteljih), ki imajo zasluge, da se je v Kortah ohranil slovenski jezik in kultura, za spominjanje in učenje in zbirke pripovedk, iger, ugank - zbranega slovstvenega ljudskega izročila. 

V četrtek pa smo v največjem dežnem nalivu gostili še domače četrtošolce. Ti so si medtem ko se je na topli pečici sušila njihova premočena obutev, z zanimanjem ogledovali eksponate in  radoživo poizvedovali o življenju in ljudeh nekoč. Med poslušanjem razlage in o dogodivščinah, šegah in verovanjih naših prednikov, med katerimi so bile "obdelane" tudi za Korte značilne nekdanje fantovske majske norčije, se je na parkirišču spodaj zgodil pravi "majski dišpet": namesto, da bi - podobno kot nekoč, ko so navihani fantje "prefarbali osla, da bi kmali krepu", "zavezali voz in ga dvignili na bal'ndur", ali pa s slamo zamašili dimnike vsem gospodinjstvom Dulnje vasi, da potem seveda "niso vlekli", so naši vodički do neuporabnosti, a k sreči brez večje škode, "priredili" brisalce in vzvratno ogledalo na avtu ...
Ja, majske dišpete  v Kortah še živijo!
Korte

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King