Novice

Prvi festival Kaštelirjev Od Histrov do Rimljanov
23.06.2019
Prvi festival Kaštelirjev Od Histrov do Rimljanov

V soboto, 22. 6. se je v Kortah zgodil prvi festival Kaštelirjev "Od Histrov do Rimljanov".
S programom in dejavnostmi smo se vključili Kulturno društvo Korte, Turistično društvo Šparžin, Kulturno društvo Malija, Društvo za razvoj vasi Cetore. Na pomoč so priskočili prostovoljci iz Balinarskega kluba Korte in PGD Korte. Sodelovali so učitelji in učenci podružnične Osnovne šole Vojke Šmuc, etno ansambel Vruja, Društvo harmonikarjev Izola in likovniki iz Izole. 

Napovedana folklorna skupina iz italijanskega Trullija je morala zaradi slabega vremena nastop odpovedati.
Voden ogled na Kaštelir je bil okrnjen zaradi močnega naliva, je pa strokovna vodička, ga Slavica Hrvatin, skupino radovednih obiskovalcev v preddverju Zadružnega doma vodila skozi čas in povedala veliko zanimivega o tem našem znamenitem gradišču.

Na delavnicah so se otroci učili izdelovati ljudske inštrumente in slikali na oblačila, stkana na način kot so ga poznali že Histri. Ta oblačila so nadeli tudi nekateri ugledni občinski možje in žene na čelu z županom, Danilom Markočičem.

Kulturno društvo Korte je sodelovalo z vsemi aktivnimi sekcijami in dejavnostmi: na stojnici smo pokazali večino publikacij, izdanih v minulih 25 letih delovanja društva in izdelke naših članov: oljčno olje in posušeni kaki "Vatovec", iz sivke spletene butarice in pecivo v izdelavi naših članic: piškote s sivko in kekse z maslom, medom in sivko, orehe z domačo marelično marmelado in figove balce - krajevno tipično presno sladico iz suhih fig, rozin in mandljev.

Ekipa štirih članov našega društva,  Vipavca Jernej Fajdiga in Patrik Vidic in domačina Jakob Burdych in Klemen Jug, je tudi ob tej priložnosti usklajeno pritrkavala v zvoniku domače cerkve, dekleta dramske sekcije pod vodstvom Nine Mernik, Sara Benčič in Larisa Gašič so v narečju povedale in  v knjižni slovenščini tudi razložile štiri zgodbe o zakladu, zakopanem na Kašlerju. Ženski pevski zbor se je, tokrat brez drugje angažirane zborovodkinje Barbare Barać, povzpel na oder in zapel ob spremljavi kitarista Sama Turka.

Sledila je zakuska, ki so jo pripravile marljive članice društva Šparžin s sodelovanjem društev iz Cetor in Malije.

Kljub zelo nenaklonjenem vremenu smo s skupnimi močmi prireditev speljali v zadovoljstvo vseh prisotnih izvajalcev in občinstva.

 

Korte

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King