Novice

Med poletnimi počitnicami
24.04.2013
Med poletnimi počitnicami
Med poletnimi počitnicami so se vsi člani udeležili dvajsete poletne pritrkovalske glasbene šole v Budanjah na Vipavskem, kjer sta dve članici pod vodstvom Marka Česna tudi aktivno sodelovali s predavanji iz svojih strokovnih področij (zgodovina zvonov, teorija glasbe), ostali trije člani pa so polagali izpite čez 1. ali pa že kar drugi letnik. Vsi člani so en teden pridno vadili na ceveh in se večkrat povzpeli tudi v tamkajšnji zvonik s prekrasno pojočimi kar štirimi zvonovi.


Poletna PGŠ Budanje, poleti 2013 - zvonik     V Budanjah je bilo 38 udeležencev iz raznih slovenskih krajev, naša skupina je ob tej priložnosti navezala stike predvsem s skupino iz Škofljice, ki nas je v avgustu že obiskala v Kortah in se predstavila s svojim pritrkavanjem.


*Pritrkavanje je v treh različnih znanstvenih ali strokovnih publikacijah definirano kot: 1) »poseben način zvonjenja, pri katerem se udarja na zvonove neposredno s kembljem po določenih ritmičnih obrazcih« (Kumer 1983: 32); 2) »pesem zvonov, ritmično zvonjenje, ko se glasovi posameznih zvonov zlivajo v melodijo po strogo določenih zaporedjih« (Strajnar 1985: 1); 3) »poseben slovesen način ritmičnega zvonjenja ob večjih cerkvenih praznikih, pri katerem se glasovi posameznih zvonov zlivajo v melodijo« (Kumer v Baš 2004: 477)
Korte

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King