Novice

Izlet članic KD Korte ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini
12.09.2021
Izlet članic KD Korte ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini

V soboto, 11. septembra smo si članice KD Korte privoščile izlet, ki smo ga posvetile prazniku vrnitve Primorske k matični domovini. 

Prva postaja izleta za popoln odklop, prijetno sprostitev, zbiranje in osvežitev znanja in nekaj zdaj že zelo potrebnega in nujnega ženskega druženja je bila v Botaničnem vrtu v Sežani, po katerem nas je dobro uro vodil tam zaposleni vrtnar, nam pokazal in povedal marsikaj o zgodovini vrta in o tamkajšnjih pretežno eksotičnih rastlinah. Nato smo se ustavile v Štanjelu na kavici in malici, po krepčanju pa se podale na ogled tega čudovitega mesteca. Naša članica, zgodovinarka, nam je predstavila zanimivosti iz burne, tudi tragične preteklosti in opisala glavne arhitekturne značilnosti. 

Sledila je premestitev do Mirna in na Cerje, ki je veličasten Pomnik miru. Zaenkrat je tam urejena zbirka posvečena 1. svetovni vojni. Po ogledu filma in posameznih prostorov v stolpu in sprehodu do razgledišča na vrhu stolpa, kjer se ob čudovitem vremenu, kakšno je bilo ta dan, odpre pogled na Vipavsko dolino, Trnovski gozd, do Jadranskega morja in južnih Dolomitov, do najvišjih vrhov Julijcev s Kaninom, Krnom in Triglavom. Potem pa smo se odpeljale še na kulinarični del izleta -  v vipavski Podfarovž. Gostišče se nahaja tik ob izviru reke Vipave.

Tu so nam pripravili nepozabno degustacijo izjemnih jedi, z množico domiselnih kombinacij okusov - izziv brbončicam, pravo pašo tudi za oči, in postregli z domačo vipavsko kapljico.

V skladu z vnaprej načrtovanim potopisnim načrtom smo se ob koncu dogodivščine, pred odhodom domov posladkale še z božanskim Marjančinim sladoledom.

 

Korte

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King