PRIHODNJI DOGODKI
 Korte, Izola, Piran Zaradi pandemije bolezni covid - 19 in več kot dvomesečnega mirovanja do nadaljnjega (predvidoma do konca poletnih počitnic) ODPOVEDUJEMO vse načrtovane nastope in javne akcije društva.
Sekcije bodo z vajami ponovno pričele takoj, ko bo to mogoče, nadaljuje pa se priprava ponatisa potopisne knjižice Popotovanje po izolskem podeželju in priprava predstavitvenega filma ob 25. obletnici KD Korte.


PRETEKLI DOGODKI
 Korte, dvorana Kulturnega doma, petek, 6. marca, ob 20. uri Lepo povabljeni na koncert 51. revije Primorska poje, ki bo v petek, 6. marca, ob 20. uri v dvorani Kulturnega doma v Kortah. Predstavijo se sledeči zbori in zborovodje:
PEVKE LJUDSKIH PESMI KD KRAŠKI ŠOPEK, SEŽANA z Andrejo Gerželj Breščič;
ŽENSKI PEVSKI ZBOR SPODNJA IDRIJA s Tatjano Bončina;
MEPZ MAESTRAL KOPER z Danijelom Puklavcem;
ŽENSKA VOKALNA SKUPINA VOGRINKE, VOGRSKO z Ingrid Praznik;
VOKALNA SKUPINA VANDA KRIŽAJ, OREHEK z Matejo Gombač;
MOŠKI PEVSKI ZBOR KAZIMIR NANUT KANAL s Klemenom Nanutom in
MOŠKI PEVSKI ZBOR SREČKO KUMAR, KOJSKO z Bogdanom Kraljem

 Korte, 28.2.2020, ob 18.30 v mali dvorani KS Korte (pevska soba Po sklepu Upravnega odbora KD Korte z dne 5.2. 2020 sklicujem
REDNI LETNI OBČNI ZBOR ČLANOV KULTURNEGA DRUŠTVA KORTE
v petek, 28. 2. 2020 ob 18.30 v mali dvorani KS (pevska soba).

Predlagam 

DNEVNI RED:

1.       Izvolitev delovnega predsedstva

2.       Poročilo predsednice o delovanju društva v letu 2019
 
3.       Poročilo Nadzornega odbora o finančnem poslovanju društva 

4.       Program dela društva za leto 2020

5.       Soorganizacija koncerta  51. revije Primorska poje v Kortah

6.       Razno (članarina za 2020, mega žurka ...) 


Darinka Jug, predsednica

 Koper, 22. 2. 2020, ob 12. - 12. istrska pustna povorka BRITANSKA KRALJEVA DRUŽINA NA OBISKU V KURTAH
Britanska kraljica Elizabeta je s kraljevsko družino obiskala Slovenijo. Pripotovali so z najbolj znanim javnim prevozom, britanskim avtobusom, ki je prirejen za njeno visokost. Kraljica Elizabeta želi dokazati, da je ljudska kraljica, zato se včasih pelje tudi z javnim prevozom.
Njena velika želja je bila spoznati Kurte in njihovo tradicijo, saj je glas o slavnih štracarjih sz Kurt pred nedavnim prišel tudi na njeno uho. Počaščeni Kortežani so njeni visokosti na čast in v znak hvaležnosti britanski gardi poklonili štracarska pokrivala, njenemu vozniku pa kar štracarsko obleko.
Kraljico spremlja tudi njena družina, vnuk William z ženo - vojvodinjo Kate, sin s soprogo Camillo, kljub izstopu iz kraljeve družine pa sta danes z njo tudi vnuk Harry in njegova soproga Meghan. Kraljici seveda družbo dela tudi njen butler, ki je tam zato, da ji pomaga in ustreže njenim željam - oziroma zahtevam.

 Korte in okoliški zaselki, nedelja, 23. 2. in pustni torek, 25.2. 2020 Obisk članov kraljeve družine po domovih izolskega podeželja.

 Korte, dvorana zadružnega doma, sobota, 15. februarja 2020, ob 19. uri KD Korte v sodelovanju z JSKD - OI Izola prireja predstavo Gledališke skupine Domovina Osp, farso LJUBEZEN NA PREDZADNJI POGLED Mira Gavrana v priredbi in režiji Edite Frančeškin. Igrajo Darija Krkoč, Matjaž Skončnik in Mitja Cunja.

Vstopnina: 7 eur


 Izola, Kulturni dom, četrtek, 13. februarja 2020, ob 19. uri Izolska izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola, prireja tradicionalno območno srečanje pevskih zborov Večer, posvečen pesmi. Ženski pevski zbor našega društva pod vodstvom Barbare Barać je sodelovanje odpovedal zaradi neodložljivih odsotnosti večjega števila pevk.

 Izola, park Pietro Coppo, 8. februarja 2020, ob 17. uri KULTURNA OSMICA:
Poleg našega društvenega pevskega zbora pod vodstvom Barbare Barać nastopajo tudi Pihalni orkester Izola, Kulturno društvo harmonikarjev Izola, ŽPZ KUD Mirta Izola, MOPZ Izola, MOPZ Delfin Izola, Marjetka Popovski, KTD Šparžin, KD Malija, Mario.n.ete.

Vstop prost.

Organizator je CKŠP Izola Občine Izola.

 Korte, župnijska cerkev, 19. 1. 2020 ob 9., župnijski praznik, sveti Anton KD Korte v sodelovanju z Župnijo Korte prireja slovesno mašo in predstavitev društva ob ŽUPNIJSKEM PRAZNIKU, godu zavetnika sv. Antona Puščavnika.
KD Korte in cerkvena pevska skupina pod vodstvom Barbare Barać in ob orgelski spremljavi Darinke Jug izvaja 2. mladinsko mašo Pavla Kalana na besedilo Primoža Krečiča.
Še vedno si je mogoče ogledati jaslice.
Po sveti maši sledi druženje pred župniščem (če bo dež, v učilnici verouka).

 10.12.- dve ponovitvi za vrtec in šolo Livade Izola; 13.12.- vrtec in šola Korte; 18.12.-bolnica Izola; 19. 12., ob 10. uri, Izola, Sončna dvorana - za Marijin vrtec in Otok otrok; 23.12. - dve ponovitvi za vrtec in šolo Lucija, 24.12. - dve ponovitvi za vrtec in šolo Škofije ... OLIJEVA IN POLIJEVA BOŽIČNA DOGODIVŠČINA
(Igrica za otroke)
Avtorici: Nina Mernik in Tjaša Lukič
Kulturno društvo Korte, dramska sekcija, decembra 2019

 RTV Slovenija, prvi radijski program, nedelja, 29. 12. 2019, ob 17.20 Kortežani Sonja Bergoč, Lučinda Bernardi Videtič in Mirko Hrvatin se spominjajo božično novoletnih praznikov v mladosti. Oddajo Sledi časa, Praznični spomin iz Kort je pripravil novinar Jurij Popov.

 Korte, 1.12.2019, ob 11. uri Snemanje spominov na božično - novoletne običaje iz mladosti za radijsko oddajo na PRVEM Radia Slovenija (avtor oddaje: Jurij Popov). Sodelujejo krajani Kort. Oddaja bo na sporedu 30. decembra 2019.

 Korte, stara šola, 15. 11. 2019, dopoldne Vključitev - prenos, sodelovanje v TV oddaji Dobro jutro - Dober dan z Marijo Merljak. Zgodovinski oris, kulinarične posebnosti in predstavitev KD Korte.

 Korte, dvorana Kulturnega doma, 10. 11. 2019, ob 17. uri Ob 220. obletnici posvetitve cerkve in 200. obletnici prve slovenske šole v Istri Kulturno društvo Korte v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, OI Izola prireja koncert Komornega zbora Ipavska pod vodstvom Damjane Vončina. Uvodoma se predstavi Ženski pevski zbor KD Korte pod vodstvom Barbare Barać.

 Korte, dvorana Kulturnega doma, 18. 10. 2019, ob 16.30 Proslava ob 200. obletnici prve ljudske šole v slovenski Istri. Naše društvo sodeluje s svojim ženskim pevskim zborom pod vodstvom Barbare Barać in ob klavirski spremljavi Zarje Peters in Katje Panger z violončelom, v pripravah na prireditev sodeluje dramska sekcija pod vodstvom Nine Mernik, prav na rojstni dan "naše škole" tudi z odprtjem galerije - muzeja za javnost. Pripravlja se stojnica z domačim pecivom in publikacijami pod pokroviteljstvom društva. Izposodili bomo 11 narodnih noš šolskim otrokom. Pri založbi Astrum je v zadnji fazi priprav za natis Venček istrskih v priredbi Bojana Glavine za tri visoke glasove in instrumentalni trio, v kateri je tudi Kortežanska Dunjer sӘn še mlada bila.

 Korte, dvorana Kulturnega doma, 5.10.2019, od 9.00. do 15.00, Drugi dan Kaštelirjev Na strokovnem posvetu bodo predstavljeni skupni izzivi projekta, na usposabljanjih in delavnicah pa praktični prijemi s področja kulinarike, spoznavanje botanike in etno botanike gradišča Kaštelir nad Kortami in okolice ter posvet umetnikov, kako doseči najboljšo in najučinkovitejšo umetniško predstavitev vseh štirih gradišč v sklopu projekta.

 Piran, 21. 9. 2019 5. mednarodnega srečanja pesem nad podvodnim Triglavom se udeležijo pevski sestavi in zbori Doppelt Quartet Zirbenklang iz avstrijskega Judenburga, Vocalix iz Weiza, Avstrija, Učiteljski oktet Pa kolkr tolk iz Logatca, ljubljanska Vokalna skupina BeJazzy, MePZ Georgios Piran, Georgios Deep Sea Stars, Georgios Deep Sea Singers in Ženski pevski zbor KD Korte pod vodstvom Barbare Barać.

 Korte, Malija, Izola, Lucija, Piran, Markovec, Koper, Ankaran, Vipava - julij in avgust 2019 Napočile so POLETNE POČITNICE, med katerimi ekipa članov pripravi ponatis knjižice POPOTOVANJE PO IZOLSKEM PODEŽELJU.
Naj bo čas oddiha sproščujoč, razpoloženje razigrano, naj ne bo prevroče in presušno, napolnimo si "baterije" z novo ustvarjalno energijo za jesensko - zimski čas!

 Ankaran, glasbena soba Knjižnice Ankaran, Bevkova 1, sobota, 29. 6. 2019, ob 19.30 Ženski pevski zbor KD Korte pod vodstvom Barbare Barać in dramska skupina pod vodstvom Nine Mernik se odzoveta na povabilo organizatorke kulturnih prireditev, mag. Aleksandre Alavanja Drucker in priredita KONCERT ZBORA s sodelovanjem dramske sekcije društva v novi občini Ankaran.
Zbor predstavi program, ki ga je naštudiral v minulega pol leta, dramska sekcija pa v narečju in z razlago v knjižni slovenščini predstavi ljudske štorje o kopanju kašlerskega (kaštelirskega) zaklada. Dekleta predstavijo tudi delovanje KD Korte v minulih 25 letih.
Izpostavljene bodo tudi publikacije, izdane ali podprte s strani društva in nekaj domačih izdelkov.
Gostja večera bo aktualna ravnateljica nove OŠ Ankaran, nekdaj pa dolgoletna vodja kortežanske Podružnice OŠ Vojke Šmuc, ga. Željka Ličan Adamčič.
S tem KD Korte zaključi sezono 2018/19 in se odpravi na delovne poletne počitnice, med katerimi pripravimo ponatis knjižice POPOTOVANJE PO IZOLSKEM PODEŽELJU.

 Korte, 22. 6. 2019, balinišče, zvonik župnijske cerkve, Kaštelir in dvorana Zadružnega doma, med 18. in 23. uro V organizaciji Pokrajinskega muzeja Koper in Občine Izola se bo v Kortah dogajal
1. Festival od Histrov do Rimljanov na Kašlerju
18:00 – 22:00 »Istrska tržnica« na balinarskem igrišču, svojo stojnico pripravi tudi KD Korte
18:00 - 20:00 Ogled galerije - muzeja KD Korte
18:30 – 19:00 Pritrkovalci KD Korte v zvoniku cerkve sv. Antona Puščavnika
18:00 – 19:00 Voden ogled s strokovnim vodstvom po gradišču Kašler
18:00 – 20:00 Prikaz prazgodovinskih obrti
20:00 – 22:00 Folklorna skupina »Città dei Trulli« Italija, ŽPZ KD Korte ob spremljavi kitarista Sama Turka, dramska sekcija KD Korte, Otroci OŠ Vojke Šmuc Izola – podružnica Korte, Etno skupina Vruja - na prostem, balinarsko igrišče
22:00 – 23:00 Pohod z baklami

 Piranski trgi, sobota, 15. junija 2019 med 15. in 18.30 in Kulturni center Georgios, ob 20.30 Ženski pevski zbor KD Korte se pod vodstvom Barbare Barać na Zelenjavnem trgu ob 15., na Prvomajskem trgu ob 16. in na Rozmanovi ulici (otroško igrišče) ob 17. uri predstavi na 1. mednarodnem Prazniku petja v Piranu. Ob 18.15 združeni pevci revije na Tartinijevem trgu zapojemo Foersterjevega Pevca.
Ob 20.30 vsi lepo povabljeni v Kulturni center Georgios na koncert sodelujočih zborov.

 Izola, park Pietro Coppo, 24. maja 2019, med 17.30 in 18. uro Kulturno društvo Korte se predstavi s svojim zborom in dramsko sekcijo v ljubiteljskem tednu kulture.

 Korte, 8. in 9. maj dopoldne Pet skupin četrtošolcev osnovne šole Vojke Šmuc iz Izole in podružnice Korte bo ob šolskem družboslovno - naravoslovnem izletu v Korte v sredo, 8. 5. in v četrtek, 9. 5. dopoldne prisluhnilo predstavitvi galerije - muzeja. Skozi čas jih bo vodila Darinka Jug.

 Korte, hotel Stara šola, velikonočni ponedeljek, 22. 4. 2019, ob 18. uri Mladi iz KD Korte bodo uprizorili družabno igro PICANJE JAJC, ki je bila do nedavnega še zelo prisotna za velikonočne praznike po vaseh slovenske Istre - tudi v Kortah.

Glavni namen dogodka je sproščeno druženje.

Vabljeni, da se s spretnimi, mirnimi rokami in ostrim očesom ter natančnim metom pomerite tudi vi!

 Cerkno, nedelja, 14. 4. 2019, ob 17. uri Na koncertu 50. revije Primorska poje se predstavi Ženski pevski zbor Kulturnega društva Korte pod vodstvom Barbare Barać. S kitaro spremlja Samo Turk.

 Izola, hotel Delfin, sobota, 13.4.2019, ob 17. uri V kulturnem programu ob odprtju razstave likovnih del ZDUS (Zveza društev upokojencev Slovenije) s štirimi pesmimi sodeluje Ženski pevski zbor KD Korte pod vodstvom Barbare Barać.

 Korte, velika dvorana Zadružnega doma, petek, 15. marca 2019, ob 20. uri Koncert jubilejne, 50. revije Primorska poje.
Predstavi se šest zborov:
Ženski pevski zbor Društva upokojencev Pivka z zborovodjem Marcelom Štefančičem;
Moški pevski zbor Kras Opatje selo z zborovodjem Pavlom Pahorjem;
Ženski pevski zbor Sinji galeb Društva upokojencev Izola pod vodstvom dr. Ive Dobovičnik;
Moški pevski zbor Fran Venturini iz Domja pod vodstvom Ivana Tavčarja;
Lovski pevski zbor Dekani z zborovodjem Antonom Balohom in
Ženski pevski zbor Kras Opatje selo z zborovodjem Aleksandrom Zavadlavom.
Vstop prost.
Lepo povabljeni k poslušanju.
 Korte, velika dvorana Zadružnega doma, 9. 3. 2019, ob 17.30 Na podlagi sklepa 7. seje Upravnega odbora KD Korte z dne 23. 2. 2019 sklicujem 25. REDNI LETNI OBČNI ZBOR DRUŠTVA, ki bo v veliki dvorani Zadružnega doma v Kortah v soboto, 9. 3. 2019, ob 17. 30.
Darinka Jug, predsednica

 Koper, 2. 3., ob 15. uri 11. istrski karneval 2019, pustna povorka, etnografska skupinska maska

Maćkare ovvéro štrace sz Kurt

Sz Kurt bojo pršle ane maćkare.
Te sojo napraulene taku: narpret sojo štracarji. Tu lete je ana masa stara maćkara vre ut pradavnine. Je pršla iz subtropskih krajev in se iz Mezopotamije razširla po celen Sredozemlju. Je kukr eno telo, ki razpada - kokošji zombi bi se reklo denes.
Ponjer jimmo strašne može ano žene: štrigo, zludja, vokldka ino moro, ki ponoći masa rada cuca kri.
Vse tu gledajo novica ino novico, ki se bojo brš brš zvezli u sveti zakon. Zetu jimmo lete anka farja. Na pir sojo puvable anka gospuda učitelja, pulicaja, medeha, vojaka, ciganko. Ano, de znaste - uni bojo mladen prnesle puno sreće, šoldov eno štemanja.


Prevod v knjižno slovenščino:

Pustna skupina Šeme ali cunje iz Kort je sestavljena tako:
najprej imamo cunjarje. Maska je zelo stara, izhaja iz pradavnine in se je iz Mezopotamije razširila po vsem Sredozemlju. Simbolizira razpadajoče telo: Danes bi ji rekli kokošji zombi.
Nato imamo srhljive moške in ženske like: coprnico in hudiča, volkodlaka in moro, ki ponoči rada sesa kri.
Vse to pa opazujeta ženin in nevesta, ki se bosta kmalu združila v sveti zakon, zato imamo s seboj tudi duhovnika. Na ohcet pa so povabljeni tudi gospod učitelj, policist, zdravnik, vojak, ciganka. In da veste: prav ti bodo mladima prinesli srečo, obilo denarja in ljubezni.

 Korte, župnijska cerkev, nedelja, 17. februarja 2019, ob 9. uri Dramska sekcija Kulturnega društva Korte z Nino Mernik, Lariso Gašić in Saro Benčič s priložnostnimi recitacijami sooblikuje kulturni program ob letošnjem srečanju zakonskih jubilantov ob godu sv. Valentina, drugega zavetnika župnije Korte.

 Izola, 15. februarja 2019, ob 19. uri, Kulturni dom: Večer, posvečen pesmi Ženski pevski zbor Kulturnega društva Korte se v petek, 15. februarja 2019 ob 19. uri na odru Kulturnega doma v Izoli predstavi s svojo novo zborovodkinjo, mlado študentko zborovskega dirigiranja, BARBARO BARAĆ na območni reviji pevskih zborov "Večer, posvečen pesmi".

 Korte, hotel Stara šola, velikonočni ponedeljek, 22. 4. 2019, ob 18. uri Mladi iz KD Korte bodo uprizorili družabno igro PICANJE JAJC, ki je bila do nedavnega še zelo prisotna za velikonočne praznike po vaseh slovenske Istre - tudi v Kortah.

Glavni namen dogodka je sproščeno druženje.

Vabljeni, da se s spretnimi, mirnimi rokami in ostrim očesom ter natančnim metom pomerite tudi vi!

 Korte, župnijska cerkev, 20. januarja 2019, ob 10. uri Ob župnijskem prazniku, godu zavetnika župnije, sv. Antona Puščavnika v Kulturnem društvu pripravljamo slovesno pritrkavanje pred sveto mašo (prične ob 9. uri) in po njej pred cerkvijo kulturni program, v katerem bo zapel Ženski pevski zbor KD Korte. Z njim se bo prvič predstavila nova zborovodkinja Barbara Barać.
Program bodo vodile, povezovale in nekaj pesmi recitirale članice dramske sekcije.
Dogodek posvečamo slovenskemu pesniku Valentinu Vodniku, čigar 200. letnico smrti smo obeležili pred nekaj dnevi.

 Korte, 2. 12. ob 9.45, župnijska cerkev;
Korte, 7. 12., ob 9.30, vrtec Korte;
Izola, 7.12., ob 10.30, Marijin vrtec Izola;
Izola, 14. 12., ob 17. uri, Park Pietro Coppo
 VESELI DECEMBER za najmlajše
Istrska pravljica PASTIRČEK z ilustracijami TATJANE BAN, gledališčE Kamišibaj
Dramska sekcija KD Korte z izvajalci - režiserko Nino Mernik, igralkama Lariso Gašić in Saro Benčič. Klemen Jug: glasbena oprema in tehnična izvedba

  

 Korte, sobota, 22. junija 2019 od 18. naprej v zvoniku cerkve, pred in v Zadružnem domu v Kortah 1. Festival od Histrov do Rimljanov na Kaštelirju
18:00 – 22:00 »Istrska tržnica«, svojo stojnico predstavi tudi KD Korte
18:00 – 18:30 Pritrkovalci KD Korte v zvoniku cerkve sv. Antona Puščavnika
18:00 – 19:00 Voden ogled s strokovnim vodstvom po gradišču Kašler
18:00 – 20:00 Prikaz prazgodovinskih obrti
20:00 – 22:00 Folklorna skupina »Città dei Trulli« Italija, ŽePZ KD Korte, ramska sekcija KD Korte, Otroci OŠ Vojke Šmuc Izola – podružnica Korte, Etno skupina Vruja
22:00 – 23:00 Pohod z baklami

 Korte, sobota, 22. 6. 2019, od 18. ure naprej 1. Festival od Histrov do Rimljanov na Kaštelirju
18:00 – 22:00 »Istrska tržnica« pred ZAdružnim domom, svojo stojnico priprvi tudi KD Korte
18:00 – 18:30 Pritrkovalci KD Korte v zvoniku cerkve sv. Antona Puščavnika
18:00 – 19:00 Voden ogled s strokovnim vodstvom po gradišču Kašler
18:00 – 20:00 Prikaz prazgodovinskih obrti
20:00 – 22:00 Folklorna skupina »Città dei Trulli« Italija, ŽPZ KD Korte, dramska sekcija KD Korte, Otroci OŠ Vojke Šmuc Izola – podružnica Korte, Etno skupina Vruja
22:00 – 23:00 Pohod z baklami

 Korte, sobota, 22. 6. 2019, od 18. ure naprej 1. Festival od Histrov do Rimljanov na Kaštelirju
18:00 – 22:00 »Istrska tržnica« pred ZAdružnim domom, svojo stojnico priprvi tudi KD Korte
18:00 – 18:30 Pritrkovalci KD Korte v zvoniku cerkve sv. Antona Puščavnika
18:00 – 19:00 Voden ogled s strokovnim vodstvom po gradišču Kašler
18:00 – 20:00 Prikaz prazgodovinskih obrti
20:00 – 22:00 Folklorna skupina »Città dei Trulli« Italija, ŽPZ KD Korte, dramska sekcija KD Korte, Otroci OŠ Vojke Šmuc Izola – podružnica Korte, Etno skupina Vruja
22:00 – 23:00 Pohod z baklami

 Ankaran, večnamenska dvorana KS, sobota, 29. 6. 2019, ob 19.30 Gostovanje ŽPZ KD Korte pod vodstvom Barbare Barać in dramske sekcije pod vodstvom Nine Mernik.
Predstavita se pevski zbor s programom, naštudiranim v zadnjega pol leta in dramska sekcija - v narečju predstavi štiri ljudske štorje o kašlerskem (kaštelirskem) zakladu. Zgodbe so opremljene z razlago v knjižni slovenščini.

 Korte, pevska soba Zadružnega doma, 1. 12. 2018, ob 19.uri Prva pevska vaja Ženskega pevskega zbora Kulturnega društva Korte pod vodstvom Barbare Barać bo v soboto, 1. decembra 2018, ob 19. uri v pevski sobi Zadružnega doma.
Začnemo s programom prijavljenem na jubilejno, 50. Primorsko poje 2019.

 Korte, klet Korenika Moškon, nedelja, 25. 11. 2018, ob 17. uri MARTINOVANJE PO MARTINOVANJU, spoznavno srečanje prenovljenega Ženskega pevskega zbora KD Korte z zborovodkinjo BARBARO BARAĆ.

 Novi Sad, 9. 11. do 11. 11. 2018 Ženski pevski zbor KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh se skupaj z zaslužnimi člani društva in prijatelji odzovemo na povabilo Društva Slovencev Kredarica Novi Sad in odpotujemo k njim na VI. dneve slovenske kulture.
Zbor se predstavi v soboto, 10. 11. ob 19. uri v novosadski sinagogi s krajšim koncertnim programom.

 Korte, dvorana Zadružnega doma, sobota, 20. 10. 2018, ob 19. uri Koncert ob 10. obletnici Ženskega pevskega zbora KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh s predstavitvijo zgoščenke Življenje je kot val in podelitvijo Gallusovih značk Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Izola.

 Korte, župnijska cerkev, nedelja, 21.10.2018, ob 10. uri Ob letošnjem kortežanskem opasilu Dramska sekcija Kulturnega društva Korte prireja recital CANKAR IN VERA s Saro Benčič in Lariso Gašić kot mali poklon velikanu slovenske književnosti IVANU CANKARJU ob 100. obletnici njegove smrti.
Z violino spremlja sestra Pia.

 Izola, 22. 9. 2018, ob 19.30 NAVDIH Z MORJA
Počitnic in dopustov je konec, tudi za naše društvo se je začela nova sezona.
V soboto, 22. septembra vabljeni v Izolo, v Kulturni dom, kjer se ob 19.30 uri prične likovno-plesno-litrarno-glasbena prireditev v organizaciji domačega JSKD z naslovom NAVDIH Z MORJA. Predstavi se tudi ŽENSKI PEVSKI ZBOR KD KORTE pod vodstvom ENEJE BALOH.

 Korte, dvorana Zadružnega doma, 23. junija 2018, ob 20. uri V sodelovanju z občinskim CKŠP, KS Korte, TD Šparžin, podružnično šolo Vojke Šmuc, Društvom harmonikarjev Izola in Društvom za razvoj vasi Cetore pripravljamo občinsko proslavo ob dnevu državnosti s kresovanjem. V goste nam pridejo Slovenci iz Društva Kredarica Novi Sad, ki soustvarijo literarno - pevski kulturni program. Ob tej priložnosti bosta za naj krajana leta 2018 proglašena Dušan Grbec in Marija Panger.
Lepo vabljeni!
http://www.kredarica.org/

  Srečno, draga domovina!

 Škocjan, 22. junija 2018, ob 21. uri Zbori kresni noči
JSKD Sežana in Turistično društvo Škocjan vljudno vabijo na uvodno prireditev v Škocjanfest 2018, ki bo v petek, 22. junija 2018, ob 21. uri na Vaškem trgu v Škocjanu.
Kresni noči in dnevu državnosti v pozdrav bodo zapeli poleg našega društvenega ženskega zbora pod vodstvom Eneje Baloh še Mešani pevski zbor Divača, Oktet Sotočje Vipava, Moški pevski zbor Tabor Lokev in Vokalna skupina Karina Hrpelje. Prireditev bo povezovala Ana Godnik.

 Koper, Letni koncert pevske skupine Korala V nedeljo, 10. junija se ŽePZ KD Korte odzove na povabilo pevske skupine Korala in sodeluje na njihovem letnem koncertu. http://www.zpzp.si/work/zenska-vokalna-skupina-korala/

 Izola, hotel Delfin, 08. 06. 2018, ob 8.06 zvečer Festival Kamrica ob Trubarjevem dnevu; Izolskim združenim zborom se pridruži ženski zbor našega društva in skupaj z zbori iz krajev po vsej Sloveniji natanko ob 8.06 zvečer na Trubarjev dan 8. 6.izvedemo pesem Odpiraj dekle kamrico.
Več o dogodku si je mogoče ogledati na povezavi Festivala Kamrica https://www.kamrica.si/


 Korte, dvorana Zadružnega doma, 19. maja, ob 19. uri V Tednu ljubiteljske kulture in v Evropskem letu kulturne dediščine 2018 se na prireditvi 19. maja, ob 19. uri v dvorani Zadružnega doma v Kortah predstavita Moški pevski zbor Izola pod vodstvom Antona Baloha in gostiteljice, pevke Ženskega pevskega zbora KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh.
V ljudski noši "od nekoč" in z domačo narečno besedo sodelujejo Rozana Prešern (Turistično društvo Šparžin Korte) in otroci domače Podružnične šole OŠ Vojke Šmuc pod vodstvom mentorice Ane Dobrinčič Orbanić.
Prireditev s pritrkavanjem na prenosnih zvočilih pospremijo Vipavski pritrkovalci z mentorjem Markom Cesnom Scekom.
V galeriji - muzeju, ki se nahaja v prvem nadstropju Zadružnega doma je na ogled zbirka predmetov iz življenja na kmetih nekoč.
Vabljeni!

 Senožeče, osnovna šola, nedelja, 18. 3. 2018, ob 17. uri Ženski zbor KD Korte bo na reviji Primorska poje 2018 med jubilanti, saj praznuje 10. obletnico svojega obstoja. Letos se pod vodstvom Eneje Baloh predstavi na senožeški reviji pevskih zborov Primorska poje v nedeljo, 18. marca, ob 17. uri (v dvorani Rudolfa Cvetka).
Na tem koncertu bodo pele v družbi z zbori KUD Iris iz Bukovega pod vodstvom Vojke Svetičič, MePZ Maestral iz Kopra pod vodstvom Danijela Puklavca, MePZ Varda iz Orehka pod vodstvom Ane Celin Lenarčič, ŽePZ Večernica iz Ajdovščine, ki ga vodi Miran Rustja, MoPZ Tabor iz Opčin pod vodstvom Davida Žerjala in MoPZ Razpotje iz Cola, pod vodstvom Martine Peljhan.
Letos se predstavijo s skladbami: primorsko ljudsko Nocoj pa oh nocoj v priredbi Mira Kokola, Quaggiatovo priredbo koroške Kakor grejo meglice, Prešeren - Vrabčevo Zdravljico in Vodopivčevo Pri oknu.
Vabljeni na revije Primorske poje 2018!

 Olmo (Koper), dom upokojencev, torek, 6. 3. 2018, ob 17. uri ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh ob bližajočem se dnevu žena obišče upokojence v domu ostarelih v Olmu, kjer se s priložnostnim koncertom skupaj poveselijo. S svojo poezijo dogodek dodatno oplemenitijo ustvarjalne pevke Dragica Kocjančič, Janja Mertinc in Milva Kocjančič.

 Korte, 26. 2. 2018, ob 19.30 v pevski sobi zadružnega doma REDNI LETNI OBČNI ZBOR
Na podlagi 2. odstavka 12. člena Statuta KD Korte
člane društva in zainteresirano javnost vabimo na
REDNI OBČNI ZBOR KULTURNEGA DRUŠTVA KORTE,
ki bo v ponedeljek, 26. februarja 2018, ob 19.30 v pevski sobi Zadružnega doma v Kortah.
UPRAVNI ODBOR
 Izola, park Pietro Coppo, 7. 2. 2018, med 17. in 18. uro KONCERT JE BIL ZJUTRAJ ODPOVEDAN ZARADI SLABEGA VREMENA
Na predvečer slovenskega kulturnega praznika se s slovenskimi ljudskimi in umetnimi zborovskimi skladbami predstavi ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh. Zborovski koncert bo potekal v paviljonu izolskega parka Pietro Coppo med 17. in 18. uro.

 Korte, zvonik župnijske cerkve Pritrkovalci KD Korte pritrkujemo v kortežanskem zvoniku v nedeljo, 21. 1., ob 8.45 in 9.45. ob prazniku zavetnika župnije, sv. Antona Puščavnika ...

 Izola, Kulturni dom 20. 1. 2018 Gostovanje ŽePZ KD Korte na letnem koncertu MoPZ Izola.

 Korte, župnijska cerkev, 12. 1. 2018, ob 19. uri, Božično - novoletni koncert Ob prazniku župnijskega zavetnika, sv. Antona Puščavnka bosta Mešani pevski zbor Georgios iz Pirana pod vodstvom Danijela Grbca in ob spremljani Saše Fajona in Ženski pevski zbor KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh izvedla koncert božičnih pesmi.

 Korte, 21. 12. med 18. in 19. uro ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh z božično pesmijo pozdravi in vošči krajanom.

 Izola, kulturni dom, 13. 12. ob 19., zborovsko srečanje Večer, posvečen pesmi  V sredo, 13. decembra 2017, ob 19. uri v izolskem kulturnem domu Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Izola v sodelovanju z izolskim Centrom za kulturo, šport in prireditve prireja tradicionalno območno srečanje pevskih zborov Večer, posvečen pesmi. Sodeluje tudi ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh.

 Pobegi, dvorana zadružnega doma Pobegi-Čežarji, petek, 15. 12., ob 18., Praznični prednovoletni koncert ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh skupaj z Moškim pevskim zborom Izola pod vodstvom Antona Baloha soustvari Praznični prednovoletni koncert. Organizatorji (svet, društva in organizacije Krajevne skupnosti Pobegi-Čežarji) v domiselni izbor pesmi in občutenih interpretacij z veseljem vključujejo tudi novo vinsko kraljico Slovenske Istre, 19-letno študentko ekonomije, Julijo Jogan. Vabljeni!

 Korte, pevska soba kulturnega doma, ob 19.30 Sklicujem
sejo Upravnega odbora KD Korte, ki bo
V PONEDELJEK, 4.12.2017, OB 19.30 V PEVSKI SOBI KULTURNEGA DOMA V KORTAH.
Predlagam
DNEVNI RED
1. Sprejem poročila o delu društva v letu 2017
2. Pregled in potrditev delovnega in finančnega načrta delovanja KD Korte v 2018
3. Vloga za sofinanciranje programa KD Korte za leto 2018
3. Razno/tekoče zadeve (obrazci za zahtevo za namenitev dela dohodnine v korist našemu društvu)

Darinka Jug,
predsednica KD Korte

 Izola, Sončna dvorana, četrtek, 9. 11. 2017, ob 18. uri Velika črta - odprtje razstave primorskih likovnikov.
Izola, Sončna dvorana, četrtek, 9.11., ob 18..
V spremnem kulturnem programu sodeluje tudi KD Korte s pevskim zborom pod vodstvom Eneje Baloh in poezijo naših članic. Vabljeni.

 Korte, 15. 10. 2017, ob 8.45 župnijska cerkev Za obeležitev opasila, župnijskega in krajevnega praznika, ki se ga praznuje v spomin na posvetitev povečane in prenovljene cerkve in zvonika iz leta 1799 je - kakor veleva tradicija - poleg faranov tudi letos, že triindvajsetič, poskrbelo naše društvo.
Program se prične ob 8.45 uri s svečanim pritrkavanjem ekip pod mentorstvom Marka Česna Ščeka.
Praznovanje se nadaljuje ob 9. uri s svečano mašo, nato pa ob 10. uri pred cerkvijo nadaljujemo s programom, v katerem zapoje Ženski pevski zbor KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh. Kot pesnici se ob tej priložnosti predstavita naši članici, pevki Dragica Kocjančič iz Kort in Milva Kocjančič iz Izole. Program povezuje Valentina Kleva. Dogodek sklenemo krajani v sproščenem druženju ob domačih prigrizkih in pijači. Lepo povabljeni v Korte!

 Dekani, Kulturni dom, ponedeljek, 2. 10. 2017, ob 18. uri Na krajevnem prazniku, na katerem bodo tudi letos obeležili spomin na krvave dogodke v Dekanih iz časov 2. svetovne vojne, bo ob klavirski spremljavi Nives Pavlič sodeloval tudi ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh.

 Piran, 23. 9. 2017 od 14. naprej Tretjega mednarodnega srečanja pevskih zborov Pesem nad podvodnim Triglavom se tudi letos udeleži naš ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh.
V soboto, 23. septembra bo na akvatoriju v Piranskem zalivu, na Tartinijevem trgu, na trgu 1. maja in v Caffe Galeria Piran potekalo tretje mednarodno srečanje pevskih zborov pod naslovom Pesem nad podvodnim Triglavom.
Pevke in pevci zborov iz sodelujočih držav, Italije, Hrvaške, Avstrije in Slovenije, bodo s svojim petjem počastili avtorje postavitve »Podvodnega Triglava« / Ugo in Lean Fonda, Franjo Žele, Maurizio Ruzzer / in zapeli v čast rojstnega dne glasbenika in dirigenta Berta Radojkoviča.
Pevke, pevci in gostje se bodo pred odhodom na ladjo Portorož zbrali v Caffe Galeriji Piran, kjer bodo ob kozarčku in prigrizku za dobrodošlico opravili še obvezno akreditacijo in prevzeli programske liste in potrdila organizatorja za brezplačno parkiranje na zunanjem parkirišču Fornače. Po opravljenih formalnostih se bo približno 120 sodelujočih odpravilo na piranski glavni pomol in se ob 15.00 uri vkrcalo na ladjo Portorož, ki bo nekaj minut čez tretjo uro izplula in se usmerila proti podvodnemu Triglavu.
Ladja Portorož bo ob 17.15 uri pristala na piranskem glavnem pomolu in zbori se bodo skupaj odpravili proti Tartinijevem trgu. Druženje se bo nadaljevalo po vrtovih lokalov na Tartinijevem trgu. Zbori bodo nastopili s skladbami po svojem izboru.
18.45 – 20.15 Trg 1.maja – Zbori ob pogostitvi nastopajo na trgu 1.maja .
20.15 – Zbori pojejo pred lokali na Obrežju
21.00 zaključek koncerta in odhod v Caffe Galeria Piran na GLASBENI VEČER .

 Izola, carinski pomol, petek, 18.8.2017, ob 20. uri ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh sooblikuje kulturni program ob ribiškem prazniku 2017. Vabljeni k poslušanju!

 Izola, park Pietro Coppo, 9. 7. 2017, ob 20.30 Vabljeni jutri, 9. 7., ob 20.30 v Izolo (park Pietro Coppo) na zborovski koncert. ŽePZ KD Korte sodeluje na poletnem koncertu MoPZ Izola.

 Korte, 23. 6. 2017 Ob dnevu državnosti vabljeni na prireditev Kresna noč v Kortah 2017, ki bo v petek, 23. junija 2017, od 17. do polnoči ...
- Ob 17.: balinarska tekma državne lige mladih v kategoriji U-14 (balinišče);
- Ob 19:30: pletenje cvetličnih venčkov (predprostor zadružnega doma);
- Ob 20.: pritrkavanje ekipe KD Korte z gosti iz Vipave (župnijski zvonik);
- Ob 20.30: KULTURNA PRIREDITEV s TD Šparžin, ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh, otroci podružnice OŠ Vojke Šmuc, KD Šavrini in anka Šavrinke (dvorana zadružnega doma);
- Ob 21.30: pohod z baklami in prižig kresa ob ljudski pesmi v izvedbi ŽePZ KD Korte in zvokih glasbil KD harmonikarjev Izola s pogostitvijo in zabavnim druženjem ...


 Lago del Castiglione (Perugia, Italia), 3. 6. 2017, ob 21.30, ŽePZ KD Korte, koncert  Na povabilo pevskega društva Schola Cantorum di Castiglione del Lago (Perugia, Italia) se ŽePZ KD Korte v petek, 2. 6. odpravi na pot, da bi v soboto, 3. 6., ob 21.30 odprl pevski festival, ki se vsako leto odvija v poletnih mesecih z raznimi koncerti.

 Škofije, dvorana Zadružnega doma, 26. 5. 2017, ob 20. uri NAJ PESEM NAS DRUŽI, zborovski koncert ob 12. obletnici ženske vokalne skupine Dekleta s Škofij pod vodstvom Maria Petvarja.
Program poleg slavljenca sooblikujemo še učiteljski ženski pevski zbor Dotik s Hrpelj pod vodstvom Jelke Bajec Mikuletič in Ženski pevski zbor Kulturnega društva Korte pod vodstvom Eneje Baloh.

 Izola, 13. 5. 2017 ob 17. v hotelu Delfin, odprtje razstave Extempora ZDUS ŽPZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh sodeluje v oblikovanju kulturnega programa ob odprtju razstave Extempora Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije jutri, v soboto, 13. maja, ob 17.00 v izolskem Hotelu Delfin.
Prireditev poteka v sklopu Tedna ljubiteljske kulture.
Vabljeni, vstopnine ni!
Org: CKŠP Izola, Hotel Delfin

 Šebrelje pri Cerknem, nedelja, 23. 4. 2017, ob 15. uri Ekipa pritrkovalcev KD Korte se pripravlja na regijsko srečanje pritrkovalcev za Primorsko, ki bo v nedeljo, 23. aprila 2017, ob 15.00 uri
v Šebreljah pri Cerknem.

 Korte, podružnična šola, ponedeljek, 10. aprila 2017, ob 19. KAKO POTOVATI Z MALO DENARJA, potopisno predavanje s triletnega potepanja po Oceaniji.
Zarja Kambič, novinarka, svetovna popotnica in blogerka, je pred tremi leti dala odpoved v službi na televiziji, kupila enosmerno letalsko karto in sama tri leta potovala po svetu, ne da bi se vmes vračala v Slovenijo. To je bila nepozabna dogodivščina, hodila je po ledenikih, vulkanih, fjordih, raziskovala, živela in delala z različnimi ljudstvi sveta, reševala velike želve na Pacifiku in tudi delala kot vodička za plavanje s kiti.
Po treh letih je sedaj prvič na obisku v Sloveniji, a ne za dolgo, saj se kmalu odpravlja raziskovat Aljasko, Kanado in južno Ameriko, nato pa ponovno na Tongo delat in plavat s kiti.
Vstop je prost, predavateljica bo vesela, če ji namenimo svoj prispevek za bodoča potovanja.

 Korte, zadružni dom, 25. 3. 2017, ob 18.30 Pozdrav pomladi. TD Šparžin ob materinskem dnevu vabi na prireditev, v kateri poleg gostujočih Šavrink eno anka Šavrinov iz Gračišča sodelujejo otroci kortežanskega vrtca in podružnične šole, z nekaj šavrinskimi ljudskimi pa se predstavi tudi ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh.

 Korte, pevska soba zadružnega doma, ponedeljek, 20.3.2017, ob 19.30 REDNI LETNI OBČNI ZBOR KD KORTE
Na podlagi 2. odstavka 12. člena Statuta KD Korte in po sklepu UO z dne 7. 3. 2017
sklicujem
REDNI OBČNI ZBOR KULTURNEGA DRUŠTVA KORTE v ponedeljek, 20. 3. 2017, ob 19.30 v pevski sobi zadružnega doma v Kortah.
Gradivo bo članom posredovano naknadno.
V posodobitev Statuta društva se predlaga njegova 27. in 32. člen (“transakcijski račun odprt pri BANKI INTESA SANPAOLO D.D. POSLOVNA ENOTA IZOLA” in “V primeru prenehanja društva preide premoženje društva občinskemu Centru za kulturo, šport in prireditve.”)
Darinka Jug, predsednica KD Korte

 Korte, pevska soba zadružnega doma, ponedeljek, 13.3. ob 19.45 IZREDNI OBČNI ZBOR DRUŠTVA
Na podlagi 3. odstavka 12. člena Statuta KD Korte, na predlog predsednice Nadzornega odbora Jelke Morato Vatovec in po sklepu Upravnega odbora KD Korte z dne 7. marca 2017
sklicujem
IZREDNI OBČNI ZBOR KULTURNEGA DRUŠTVA KORTE, ki bo v ponedeljek, 13. marca, 2017, ob 19.45 v pevski sobi zadružnega doma v Kortah.
Izvolili bomo nadomestno(ega) člana(ico) v tričlanski Nadzorni odbor in s tem zagotovili nemoteno nadaljnje delovanje društva.
Nadzorni odbor KD Korte se bo s to izvolitvijo po odstopu prejšnje članice M. L. lahko sestal v polnem številu, pregledal materialno finančno poslovanje društva in za sledeči redni letni občni zbor KD Korte pripravil Občnemu zboru svoje poročilo o delovanju društva v letu 2016 v potrditev in sprejem.
Darinka Jug, predsednica KD Korte

 Bazovica, župnijska cerkev, 4.3.2017, ob 20. ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh in ob klavirski spremljavi Sandre Boršič se je predstavil na reviji Primorske poje 2017.
Zapele smo: Marija je rožice brala, Signore delle cime, Lean On Me in Sister Act medley

 Korte, župnijska cerkev, 22. 1. 2017, med 10. in 12. uro. Pritrkovalska skupina KD Korte pod vodstvom Marka Cesna Sceka je pritrkava v zvoniku (ob 10.).

Ob 10.30 je bila svečana sveta maša, ki jo je daroval župnik Matjaž Kravos. Peli so člani cerkvenega pevskega zbora pod vodstvom in ob orgelski spremljavi Darinke Jug.

Po sveti maši je ob 11.30 nekaj božično novoletnih zapel ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh.

Sledi druženje ob dobrotah domačih gospodinj in lokalnih vinarjev.

 Korte, 21. 12. med 18. in 19. uro ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh vošči krajanom z božičnimi pesmimi.

 Piran, Caffe galerija, 20. 1. 2017, ob 18. Tretje tradicionalno srečanje pevskih zborov in glasbenikov. Sodeluje ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh.

 Korte, župnijska cerkev, 5. 1., ob 19. uri Svečano pritrkavanje v zvoniku na sveti večer (gospodovo razglašenje - epifanija; Gašper, Miha, Boltežar - sveti trije kralji).

 Korte, zvonik župnijske cerkve  Pritrkavanje na tri svete večere 24. 12. 2016, ob 23.30, 31.12. ob 19. in 5.1. 2017 ob 19.

 Izola, park Pietro Coppo, 22. 12. 2016, ob 17. uri Veseli december, prireditve na prostem. Že PZ KDK sooblikuje kulturni program

 Sveti Peter, kulturni dom, 26. 12. 2016, ob 18.30 Dobrodelni koncert pevskih zborov za medžupnijsko Karitas Koštabona-Krkavče. Sodeluje tudi ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh

 Piran, cerkev Sv. Jurija, 11. december 2016, ob 19. uri Sodelovanje ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh na rednem letnem koncertu MePZ Georgios iz Pirana.

 Sveti Peter, kulturni dom, 10. 12. 2016, ob 19. uri  PRI NAS JE VEDNO LEPO
Ženski PZ KD Korte na povabilo organizatorja, KD Sloga Sv. Peter, sekcija folklorna skupina Šaltin, sooblikuje kulturni program v prireditvi z naslovom Pri nas je vedno lepo.

 Izola, kulturni dom, 3. december, ob 19. uri. Večer posvečen pesmi. ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh sodeluje - letos prav na "ta veseli dan slovenske kulture" - na tradicionalnem Večeru posvečenem pesmi v kulturnem domu v Izoli.

 Koper, telovadnica OŠ Koper, 20. 11. 2016, ob 17. uri V združenem zboru primorskih pevcev ŽePZ KD Korte spodbuja košarkarje KK Sikst Primorska na tekmi proti državnim prvakom Helios Suns s primorsko himno (presenečenje "flash mob" objavljeno na YouTube https://www.youtube.com/watch?v=rJ8mrOBSiQs )

 Izola, Manziolijeva palača, 5. november 2016, ob 19. Predstavitev pesniške zbirke Milve Kocjančič, ki tudi prepeva v ŽePZ KD Korte. Kulturni program sooblikuje ženski zbor društva pod vodstvom Eneje Baloh.

 Korte, nedelja, 16. 10. 2016, ob 10. uri, kortežansko opasilo Krajevni praznik - kortežansko opasilo praznujemo vsako tretjo nedeljo v oktobru v spomin na posvetitev nove - večje cerkve in zvonika iz leta 1800. Letos bo to 16. 10. V praznovanje nas bosta vpeljali ekipi pritrkovalcev KD Korte in gostujoče ekipe KD Raskovec z Vrhnike.
Pritrkavalo se bo v zvoniku in na prenosnih zvonovih pred cerkvijo. Po svečani maši ob 10. 30, bo ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh zapel nekaj umetnih in ljudskih v priredbah raznih skladateljev. Z izbranimi poezijami se predstavi tudi pevka zbora, domačinka Janja Mertinc, ki v svojem prostem času med drugim tudi piše pesmi.
Program bo vodila in povezovala Valentina Kleva.
Sledilo bo druženje in sladkanje ob dobrotah krajevnih vinarjev (Robi Korenika) in domačih gospodinj.

 Piran, 24. 9. 2016, ob 13.30 Pesem nad podvodnim Triglavom - 2. mednarodno srečanje zborov
Sodelovanje ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh
Program:
13.30-14.45 Prihod sodelujočih zborov - Wellcome Drink v Caffe Galeria Piran
15.00-17.15 Vkrcanje na ladjo Portorož – Pesem nad podvodnim Triglavom
17.30-18.30 Pevski zbori nastopijo po vrtovih lokalov na Tartinijevem trgu
18.45-20.45 Pevski zbori nastopijo na trgu 1.maja
21.00 - Zaključno srečanje pevk in pevcev vseh zborov v Caffe Galeria Piran
Večer bo popestril Duo VAGABUNDA
Vzporedno z uradnim delom prireditve pa bo ves čas potekalo veliko zanimivih spremljevalnih aktivnosti – nagradnih iger, zabavnih tekmovanj...
Sodelujemo pevke in pevci zborov iz Italije, Hrvaške, Avstrije in Slovenije: MePZ Slovenec Slavec Boršt-Ricmanje-Dolina-Trst, CoMi Grisium CI Grisignano, Prijatelji iz Judenburga, MoPZ Pergula Sveti Peter, ŽePZ KD Korte, CoMi Giuseppe Tartini Pirano in MePZ Georgios Piran.

S svojim petjem bomo počastili avtorje postavitve »Podvodnega Triglava« / Ugo in Lean Fonda, Franjo Žele, Maurizio Ruzzer / in zapeli v čast rojstnega dne glasbenika in dirigenta Berta Radojkoviča.

Skupaj z organizatorjem KUD Georgios in Občino Piran prisrčno vabimo, da na prireditvi z nami delite radost petja in prijateljstva.

 Izola, Sončna dvorana, 22. 9. 2016, ob 19. uri Odprtje razstave Žanr – upodabljanje vsakdanjega življenja
V spremljevalnem kulturnoumetniškem programu 16. regijske razstave primorskih likovnih ustvarjalcev sodeluje ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh

 Ljubljana, 24. junija - državna proslava
Korte, 25. junija 2016 - občinska proslava ob dnevu državnosti in kresovanje
 Ženski pevski zbor Kulturnega društva Korte bo na predvečer praznika v Ljubljani sodeloval na osrednji državni proslavi ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije. Sooblikovali bomo združeni 160 članski mešani pevski zbor.

Kulturno društvo bo s svojim ženskim zborom in pritrkovalsko sekcijo sodelovalo na občinski proslavi ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije, ki bo v Kortah na praznično soboto, 25. junija. Sledilo bo tradicionalno kresovanje in zabava s plesom. Društvo bo ob tej priložnosti za obiskovalce odprlo tudi vrata v galerijsko-muzejsko sobo.

 Nedelja, 22. maja 2016, Lokavec pri Ajdovščini, ob 14.uri  Na regijskem srečanju pritrkovalskih skupin primorske regije pod okriljem Pritrkovalskega krožka slovenskih bogoslovcev se tudi letos predstavi pritrkovalska sekcija KD Korte.
Po pritrkavanju sledi pogostitev za nastopajoče pritrkovalce, podelitev priznaj in določitev treh pritrkovalskih skupin, ki se bodo septembra udeležile vseslovenskega pritrkovalskega srečanja.

 Sobota, 21. maja 2016, park Pietro Coppo Izola, ob 10.30 Ob zaključku tedna ljubiteljske kulture se na prireditvi Dan odprtih vrat izolskih družtev s svojim ženskim zborom pod vodstvom Eneje Baloh predstavi tudi KD Korte.

 Dunaharaszti (Budimpešta), Madžarska, 13. - 15. 5. 2016 Ženski pevski zbor KD Korte se je ob spremstvu kopice članov in prijateljev odzval povabilu pevskega društva Swaben Singers na mednarodni zborovski festival. Ob tej priložnosti smo si ogledali Višegrad, Santandree, Budimpešto, Tihany in Blatno jezero in v osrčje sosednje Madžarske ponesli slovensko ljudsko pesem in besedo.

 Izola, petek, 22. 4. 2016, ob 19. uri na Manziolijevem trgu Občinska proslava ob državnem prazniku dnevu upora proti okupatorju. ŽePZ KD Korte se pridružita MoPZ Delfin in MoPZ Izola, skupaj zapojemo državno himno Zdravljico, vsak zbor predstavi nekaj partizanskih oz. borbenih skladb, na koncu pa skupaj zapojemo Vstajenje Primorske.

 Štorje, nedelja, 17. 4. 2016, ob 17. uri v kulturnem domu Primorska poje 2016.
ŽePZ KD Korte se pod vodstvom Eneje Baloh in ob spremljavi tria Robert Stanič, klarinet, Amanda Vidic, violina in Igor Švarc, violončelo predstavi na koncertu v Štorjah

 Dragonja, Kmetija Mahnič, sobota, 5. marca 2016, ob 18. uri Upravni odbor RD "Stena" je priredil VEČER PETJA, PLESA IN SMEHA
V kulturno - zabavnem programu smo sodelovali:
- Ženski pevski zbor KD "Korte"
- "Kaštelanke" s Kaštela
- Gledališka skupina Dekani
- Country plesna skupina "Wild Country Dancers" združenja LIV s Kaštela
- Moški pevski zbor "Pergula" iz Sv. Petra
Sledilo je druženje ob prigrizku in osvežilni pijači, kar je častil gostitelj, ki je dame ob odhodu počastil tudi z rdečim nageljnom.

 Korte, 17. 1. 2016, ob 10. uri Pritrkavanje v zvoniku v čast župnijskega zavetnika, sv. Antona Pu��avnika. Izvaja pritrkovalska skupina KD Korte (Sara Ben�i�, Jakob Burdych, Klemen Jug in mentor Marko �esen ��ek).
Sledi praznična maša, pri kateri s petjem sodeluje domači cerkveni pevski zbor ob orgelski spremljavi Darinke Jug, po njej pa domače gospodinje pripravijo pogostitev.

 Se�a, cerkev Sv. Jerneja, 26. 12. 2015, ob 11. uri: DOBRODELNI KONCERT za strunjanski Zavod Elvire Vatovec Med drugimi sodeluje ženski pevski zbor Kulturnega društva Korte pod vodstvom Eneje Baloh in ob spremljavi pianistke Sandre Boršič. Vabljeni k poslušanju in k darovanju!

 Torek, 22. 12. 2015, ob 17.00: Izola, park Pietro Coppo ŽePZ KD Korte zapojemo še v slovo staremu letu v Izoli, v parku Pietro Coppo v torek, 22. 12. ob približno 17.30. Pred nami se predstavijo tudi otroci OŠ Vojke Šmuc iz Izole

 Korte, 12. 12. 2015, pevska soba, ob 17. uri Člane društva obveščamo, da je bil izredni občni zbor KD K v soboto, 12. 12. 2015, ob 17. uri v pevski sobi zadružnega doma v Kortah. Pogovorili smo se o programu delovanja društva v letu 2016.

 Izola, cerkev Sv. Mavra, sobota, 21. novembra 2015 Ženski pevski zbor KDK se odzove na povabilo organizatorja, mešanega pevskega zbora skupnosti Italijanov Haliaetum pod vodstvom Giuliana Goruppija in sodeluje na XXVIII. tradicionalnem mednarodnem koncertu pevskih zborov. Vsak zbor se predstavi samostojno z dvema skladbama, skupno pa s Kratko mašo (Missa brevis) v latinščini francoskega skladatelja Charlesa Gounoda za mešani zbor in orgle. Dogodek snema koprska televizija.

 Korte, 18. oktobra ob 17. uri v Kulturnem domu ob krajevnem prazniku opasilu ... KD Korte bo obeležilo 20. obletnico delovanja z bogatim kulturnim programom, v katerem se bo predstavil domači ženski pevski zbor s krstno izvedbo novitete - venčka kavrinskih istrskih ljudskih pesmi skladatelja Bojana Glavine, pritrkovalska skupina, otroci podružnične osnovne šole v krajevnih nošah in z domačo narečno besedo in veliko povabljenih gostov. Ob tej priložnosti bo projeciran tudi novonastali video s fotografijami - dokumentiranimi dogodki preteklih dveh desetletij.

 Miren, 13. septembra 2015, Vseslovensko srečanje pritrkovalcev  Na Mirenskem gradu (Nova Gorica) se pritrkovalci Kulturnega društva Korte skupaj s še 12 ekipami predstavijo na vseslovenskem srečanju, na katerega so bili izbrani v Ilirski Bistrici aprila letos.

 Ilirska Bistrica, 19. 4. 2015, ob 15.: Pokrajinsko srečanje pritrkovalcev Pritrkovalski krožek slovenskih bogoslovcev je pritrkovalsko sekcijo KD Korte povabil k sodelovanju na pokrajinskem srečanju 2015. Izmed prijavljenih 14 skupin se izbira najboljše za vseslovensko srečanje, ki bo v septembru.

 Korte, 20. junija 2015, ob 20. pred Kulturnm domom Praznovanje kresne noči in dneva državnosti s podelitvijo priznanja KS Korte zaslužni krajanki - v organizaciji KS Korte pod vodstvom predsednika Edija Grbca.

V kulturnem programu sodeluje pritrkovalska sekcija KD Korte (mentor Marko Cesen Scek), ki bo ob 20. pritrkavala v župnijskem zvoniku, ob 20.30 pa se na prizorišču pred Kulturnom domom predstavijo otroci podružnične šole pod vodstvom �eljke Li�an Adam�i� in ženski pevski zbor KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh. Program bo vodila in povezovala Rozana Prešern (TD �par�in). Govornik bo predsednik KS Edi Grbec.
Priznanje KS za zaslužno krajanko prejme letos Nada Morato, ustanoviteljica, dolgoletna predsednica in danes častna članica KD Korte, ob 20. obletnici delovanja društva. Sledilo bo tradicionalno kresovanje in ples s Triom Turn.

 Šempas, kulturni dom - sobota, 18. aprila 2015, ob 20. uri Primorska poje 2015
Ženski pevski zbor Kulturnega društva Korte pod vodstvom Eneje Baloh se bo predstavil na letošnjem prazniku petja, reviji pevskih zborov Primorske v Šempasu. Zapel bo kot predzadnji od sedmih pevskih zborov.
Sicer bo to še 25. od tridesetih koncertov, ki se sicer odvijajo od 27. 2. vsak konec tedna v raznih krajih na obeh straneh meje.
Zaključni trije koncerti bodo 26. aprila v Zavrhu (15.30) in ob 17. uri v Trenti in Gropadi.

 Korte, pevska soba zadružnega doma, v soboto, 7. 3. 2015, ob 18. uri Redni letni občni zbor KD Korte s potopisnim predavanjem Rafaela Premrla s španskega Santiaga de Compostela "EL CAMINO DE SANTIAGO DEL NORTE -
ROMANJE PO SEVERNI POTI" (po končani seji, ob 19. 30 uri)

 Izola, 13. 2. 2015, ob 19. v kulturnem domu

Izola, 7. 2. 2015, ob 19. v kulturnem domu

Korte, 18. 1. 2015

Korte, 22. 12. 2014
 Obćinska revija pevskih zborov, sodeluje ŽePZ KD Korte pod vodstvom Eneje BalohObčinska proslava ob dnevu kulture, sodeluje Ženski pevski zbor KD Korte pod vodstvom Eneje BalohTudi letos je bilo v zvoniku živo - pritrkavalo se je sv. Antonu, zavetniku kortežanske župnije v čast ...

LJUDJE, PRIŽGIMO LUČ! / Naj luč na ceste sije! / Iz oken vsake hiše
naj prek dežel in mej / srebrno cesto riše, / da bomo šli po njej.
PRIŽGIMO LUČ, LJUDJE! / Naj luč na ceste sije! / LJUDJE, PRIŽGIMO LUČ!
Naj luč na ceste sije! / Za otroke naše male: / ko njihov bo ta svet,
naj vrt jim bo, ne skale, / kot bil milijon je let. / PRIŽGIMO LUČ, LJUDJE!
Naj luč na ceste sije! / LJUDJE, PRIŽGIMO LUČ! / Naj luč na ceste sije!
Prižgimo jo vsi hkrati, / po celem svetu hkrati, / da bodo � kdove odkod �
utrujeni soldati / domov spet našli pot. / PRIŽGIMO LUČ, LJUDJE!
Po celem svetu hkrati! / LJUDJE, PRIŽGIMO LUČ! /Po celem svetu hkrati!
Naj sveti kdo ve kam, / saj kdaj še plamen sveče / pokaže pot do sreče,
človeku, ki je sam. / PRIŽGIMO LUČ, LJUDJE! / Po celem svetu hkrati!
(Frane Milčinski Ježek)

Naj bodo vaši prazniki polni svetlobe in sozvočij, v novem letu 2015 pa vse dobro in naj se le izpolnijo vse tiste tihe želje, na katere je staro pozabilo ...


 Izola, cerkev Sv. Mavra, sobota, 21. novembra 2015, ob 20. uri. Sodelovanje ŽPZ KD Korte na XXVIII. tradicionalnem mednarodnem koncertu zborov v organizaciji mešanjega pevskega zbora Haliaetum, ki ga vodi Giugliano Goruppi. Vsak povabljeni zbor se predstavi samostojno z dvema skladbama, vsi skupaj pa izvajamo Kratko mašo (Missa brevis) francoskega skladatelja Charlesa Gounoda za mešani pevski zbor in orgle.

 Se�a, cerkev Sv. Jerneja, 26. 12. 2015, ob 11. uri: DOBRODELNI KONCERT za strunjanski ZAVOD ELVIRE VATOVEC. Med drugimi udeleženci sodeluje tudi Ženski pevski zbor Kulturnega društva Korte pod vodstvom Eneje Baloh in ob spremljavi pianistke Sandre Boršič.

 V soboto, 13. 12. 2014 ob 19:30 v Kulturnem domu v Izoli Ženske pevskega zbora KD Korte pod vodstvom Eneje Baloh pojemo v soboto, 13. decembra 2014 ob 19:30 v Kulturnem domu v Izoli na tradicionalnem koncertu zborovske glasbe "Zbori v novo leto". Nastopila bosta tudi Moški pevski zbor Izola in Mešani pevski zbor Halietum iz Izole.

Vabljeni h poslušanju!

 V soboto, 17. 5. 2014
na TV SLO
 1 reportaža novinarke Branke Preden o Kortah v oddaji Slovenski magazin

V soboto, 17. maja 2014 bo na TV SLO 1 reportaža novinarke Branke Preden o Kortah v oddaji Slovenski magazin. Prikazana bosta tudi naš ženski zbor in pritrkovalska skupina.

 V soboto 8. marca 2014, ob 17. uri v podružnični šoli v Kortah.  Nova knjižica slovstvene folkloristike Nade Morato

Nova knjižica slovstvene folkloristike Nade Morato
Naše društvo je izdalo knjižico slovstvene folkloristike Nade Morato P,r n,s k,ntamo eno šrajamo t,ku, nabor uspavank, izštevank, iger, zbadljivk, ugank in pregovorov.

Predstavitev bo v soboto 8. marca 2014, ob 17. uri v podružnični šoli v Kortah. V narečju jih bodo predstavili otroci podružnične šole pod mentorstvom �eljke Li�an Adam�i�.

V kulturnem programu sodelujejo mlaj�a Pritrkovalska skupina KD Korte pod vodstvom Marka Cesna Sceka, �enski pevski zbor pod vodstvom Antona Baloha, skupina Etnotok Glasbene �ole Izola pod vodstvom Mirjane Gvozdenac in duo Amanda Vidic (violina) in Samo Turk (kitara). Program bo vodila in povezovala novinarka Radia Koper Tanja Jakomin Kocjan�i�. Knji�ico je ilustrirala Nina Mr�enovi�, oblikoval Jani Turk.

Vabljeni.
 Petek, 25. 10. 2013, ob 17. uri v dvorani kulturnega doma v Kortah. ŽIVA VODA - VIR ZDRAVJA IN DOBREGA POČUTJA

Oseminosemdesetletni raziskovalec in izumitelj, sicer inženir strojništva,Igo Sajovic je pionir na področju proučevanja vode. Že v otroštvu je radovedno in vedoželjno razmišljal, raziskoval in odkrival svet delovanja različnih strojev in naprav. Sicer se je izšolal za strojnega inženirja, vendar je njegova največja ljubezen še vedno fizika. V svojem življenju je patentiral skoraj 40 različnih izumov. Med drugim tudi nastavek Revitan, ki izboljša vitalnost in kakovost pitne vode, imenovane "Živa voda".
Predaval nam bo o nesmrtni celici, o tem, kakšno vodo iz naših vodovodnih cevi pije "sodoben" človek in nam razložil, kako je mogoče vodo, ki je sicer osnovni element življenja na našem planetu, s turbulenco mehansko revitalizirati in ji z energetsko obogatitvijo povrniti kakovost.