190 - letnica ljudske šole
21.06.2009
21. junij 2009

Na pobudo Kulturnega društva Korte so, s tukajšnjo podružnično šolo pa z matično Vojke Šmuc iz Izole, pripravili na ploščadi pred Staro šolo Korte javno prireditev. Ta je bila posvečena 190 - letnici ljudske šole. Privabila je lepo število obiskovalcev. Prišli so domačini, nekdanji učitelji in učenci in povabljeni gostje na čelu s sekretarko Ministrstva za šolstvo, Alenko Kovsca in podžupanom Bojanom Zadelom. Poleg njiju je prisotne pozdravil tudi predsednik Krajevne skupnosti Edi Grbec. Slavnostni govor je imela ravnateljica matične šole Vojke Šmuc Izola, Lenčka Prelovšek. Program na prireditvi so nato izvedle dramske skupine šole in kulturnega društva. Začel in končal je Ženski pevski zbor pod vodstvom Eneje Baloh. Vmes je na bobnih igral učenec glasbene šole Tilen Kodarin.

Po prireditvi so si gledalci ogledali razstavo Šola nekoč in danes. Ta je bila razdeljena na tri dele. V prvem delu je razstavljal zbiratelj starih predmetov Janez Janežič. Kaj smo tu lahko videli? Tako ogromno raznovrstnih učil, knjig in zvezkov. V drugem delu smo videli zasebno zbirko učiteljice: avstrijske in italijanske učbenike in zvezke, knjige o kraju, albume slik: Moji učenci, Korte v slikah, Napisi v kraju. Tretji del je pripravila podružnična šola, ki je postavila v ogled je vse posebnosti s katerimi sodobna šola živi.

Pred prireditvijo so predstavniki Šole, Krajevne skupnosti in Kulturnega društva položili žalne aranžmaje na grobove pomembnih učiteljev te šole in sicer Mateja Gianole, Franca Ravnika in Franca Orla. V čast kresnemu večeru, ko je Orel pred 90. leti tragično umrl, so na ploščadi prižgali 9 svetil.

Bil je lep večer, poln simbolike in ponosa na globoke kulturne korenine kortežanske skupnosti.

 
Korte

Korte so največji in najlepši kraj izolskega zaledja, kjer ohranjajo tradicijo in gojijo kulturo.

Pridite in se prepričajte! 

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King