www.korte-kultura.net

 

  

 

ZGODILO SE JE ...  

 

                       Korte, 17.10.2010

      

Na dan krajevnega praznika opasila je kulturno društvo pripravilo prireditev z naslovom Nekoč in danes, ki so jo oblikovale pevke društvenega Ženskega pevskega zbora z dirigentko Enejo Baloh na čelu in Mladinska ženska skupina Danica z Vrha sv. Mihaela pri Doberdobu pod vodstvom Patricije Rutar Valič (vrnile so obisk, saj je naše društvo pred časom gostovalo pri njih s predstavitvijo knjige Kruh in ribe). Uvodoma sta "štorjo" iz ljudskega slovstva povedali članici dramske skupine KD Martina Poljšak in Valentina Kleva, otroška dramska skupina domače podružnične šole pa je pod vodstvom Željke Ličan Adamčič uprizorila zgodbo Kupajo, kupajo. Ob koncu je arheologinja Znanstvenoraziskovalnega središča Univerze v Kopru mag. Maša Sakara Sučević predstavila zgodovino izkopavanj na bližnjem Kaštelirju (po domače Kašlerju) in najnovejše odkritje z letošnjega aprila, bronastega psička poimenovanega kašlerski gonić. Program je povezovala Andreja Žigo. Nato smo se preselili v novoodprto galerijo s stalno zbirko, kjer bo posnetek kipca na ogled, pravtako pa bodo na ogled slike preteklih ex-temporov, etnološki predmeti, fotografije in še marsikaj drugega. Prijeten in duhovno bogat večer smo izvajalci zaključili ob domači hrani, pecivu in pijači, se z njimi posladkali, poklepetali o tem in onem, še eno zapeli in se veseli poslovili z novimi načrti v mislih.
 

              

             

    


  Šared, 25.7.2010

 
       

Na Jakobovo nedeljo, sv. Jakob je patron Šareda in tamkajšnje pred nekaj leti obnovljene cerkvice, smo bili po svečani nedeljski maši, ki jo je daroval izolski župnik, g. Janez Kobal, priče enkratnemu kulturnoumetniškemu dogodku - odprtju razstave fotografij "Istra in skrivnost vere" Dinka - Dominika Bizjaka. Prireditev je bila obogatena z njegovo doživeto in globoko občuteno poezijo, ki jo je podal sam in ob sodelovanju recitatork Martine Poljšak in Valentine Kleva. Bachovo glasbo za violino solo je prispeval domačin Uroš Bubnič, ki se šola v Avstriji. Pri predstavitvi avtorja je sodeloval tudi njegov prvi profesor filmske vzgoje Koni Steinbacher. Celotno prireditev je iskrivo vodila in povezovala zelo dobra poznavalka avtorja in njegovih del, ga. Tanja Jakomin Kocjančič. Med številnimi obiskovalci iz Izole, Malije, Cetor in Kort smo opazili tudi škofovega vikarja za pastoralo g. Renata Podbersiča in izolskega podžupana Bojana Zadela. To je bila enkratna priložnost, da se je g. Dominik Bizjak poslovil od svoje Istre in Istranov, saj v teh dneh odhaja na drugo delovno mesto na Kras. Želimo mu dobrega počutja in milosti za nova "nedeljska" navdahnjena snovanja!

          


V nedeljo, 18. julija 2010 smo v čast zavetnici kraja, Mariji Karmelski, na Maliji praznovali (opasilo, iz it. šagra). Bilo je zelo svečano: odprli smo otroško igrišče, kar je s kitarskimi zvoki pospremil domačin Blaž Lamovec, s spodbudnimi besedami pa podžupan Bojan Zadel in predsednik KS Korte Edi Grbec. V imenu vaščanov je spregovoril Julijan Kleva, ki bo kot najbližji sosed budno pazil na dogajanje na in v okolici igrišča. G. župnik Dominik Bizjak je igrišče tudi blagoslovil.


                    


Nato je daroval sveto mašo in se s tem poslovil od župljanov, saj odhaja na drugo delovno mesto na Kras.
Slavje se je nadaljevalo z bogatim kulturnim programom: z recitacijami poezij Dinka - Dominika Bizjaka (Mia Babič in Klemen Jug), razstavo njegove umetniške fotografije, s pevskim zborom Faros iz Pirana pod vodstvom ge. Jerice Filli, folklorno skupino Skala iz Kubeda pod vodstvom Mojce Lepej, pripovedmi domačinov (Cvetka Bernardi Starc in Robin Krampf - bral je materine spomine na mladost z Male seve) in razstavo rezbarij letošnjega občinskega nagrajenca za življenjsko delo, Karmela Kleve. Priložnostno sta spregovorila župan Tomislav Klokočovnik in v imenu vaškega odbora Edvard Kleva. Program je povezovala in vodila neutrudna domačinka Helena Kleva.
 

         


Pozno v noč so se prisotni zabavali ob glasbi domače skupine Odsev, se sladkali z dobrotami iz domačih pekarn in se krepčali ob stojnicah kmetije Koterle.

Vaškemu odboru sta pri organizaciji stala ob strani upravni odbor Kulturnega društva Korte s predsednico Nado Morato in občinska izpostava JSKD Izola. Do petka, 16.7. so sredstva v ta namen darovali: Dušan Milanič, s.p., Mariza Kleva, Adrijano Gombač, Varning D.O.O., Inmat D.O.O., Ivan Gračar, Zdravstveni zavod za rentgensko DIA in Aleksander Rot. Prostovoljne prispevke za spomine Norme Ilijanić (Moja zgodba) je družina Krampf namenila za organizacijo prireditve. Vsem gre prisrčna zahvala!
 

                 


Letos je vaški praznik izzvenel še toliko bolj slovesno, ker so krajani ponovno dobili v upravljanje spodnje prostore nekdanje šole. Zabava se je zaključila z ognjemetom.

D.J.

              


(klikni na sliko za povečavo)

                  
 


Otava 2010


Ženski pevski zbor pred nastopom

 


Občinstvo


Organizatorji


Domačini občudujejo razstavljena dela sokrajanov


V nedeljo, 21. marca je naš Ženski pevski zbor pel na reviji Primorska poje v Cerknem.
Nastop je lepo uspel. Pevkam in njihovi zborovodkinji Eneji Baloh čestitamo!

Vodstvo društva


PUST 2010

Na pustni dan 2010 smo društvenega pusta prikazali učencem naše šole. Skoraj trideset jih je bilo v njihovi učilnici v spremstvu svojih učiteljic. Na desni stani učilnice smo jim razobesili pustni sprevod z maskami: od zastave preko ljudskih glasbil (bajsa, nunelce, šrgedice, glavnika, bršljana), košare poberina, cundra (štracarja), krajevih bajeslovnih likov (volkodlaka, more, štrige, zlodja), pustne poroke (ta mladi in ta stari …. ciganka) in policista - čuvarja družbenega reda. V razlagalnem delu pa jim povedali zgodovino likov in njihovo vlogo in, seveda, kaj pust sploh je – da je to nemo gledališče.

Po tej »uri pouka« so se učenci odpeljali s pustno zastavo našega društva na povorko v Izolo. In tu je bilo malo drugače, kot pretekla leta, ko so šli v sprevodu po domačih Kortah.
 


14. februar 2010
Valentinovo 2010


Letos so v Kortah že trinajstič priredili srečanje poročnih jubilantov svoje župnije. Pobudo za uvedbo teh slavij je dal gospud Lojze Milharčič. Letošnjega srečanja, ki je bilo prav na valentinovo, so se jubilanti zbrali najprej pri slovesni maši, nato pa ob dobrotah domačih gospodinj obujali svoje življenjske spomine. In od domačih dobrot niso manjkali »nekdanji« poročni kolači – velik dvojni vrtavnik in mali darilni pleteni. Bil je lep sončni dopoldan pred svojo cerkvijo, v kateri visi slika drugega zaščitnika župnije sv. Valentina. Naslikal jo je koprski tenkočutni slikar in profesor, portretist, krajinar in slikar malega človeka in prostora Bartolomeo Gianelli (1824-1894).


In, da se vrnemo k letošnjim jubilantom, saj njihovo število nam kar zgovorno pripoveduje stanje duha preteklosti in sedanjosti. 60 in več let zakonske zvestobe živijo še štirje pari, 55 do 60 let še 10 parov, 50 let – zlato poroko je obeležilo 5 parov. Ti pari so doživeli velik aplavz, saj vsak par, žal, jih ne doživi! Ostali jubilanti so: 40-let /trije, 30-let /sedem, 25- let /sedem, 20-let /eden, 10-let/eden, 5 – let/eden, 1-leto/šest.

Ker se vsi pari na slavju niso mogli zbrati, jim vsaj po spletni strani čestitamo!
 


3. februar 2010
DOLGO SO OBLIKOVALI SVOJ OBRAZ …


Kulturno društvo Korte je tudi letos skupaj s svojo šolo in z in glasbeno iz Izole lepo obeležilo kulturni praznik. To se je zgodilo v podružnični šolski dvorani, 3. februarja 2010, ob 18.30. Program prireditve je bil tak:

Društveni in šolski zbor sta za uvod zapeli Zdravljico. Učenci so podali istrsko novoletno Dobro roko. Didi Divja Vovk iz 2. r. GŠ je na klavir zaigrala prvih šest Drobtinic - otroške skladbe za klavir Bojana Glavine, skladatelja in profesorja, ki poučuje v piranski glasbeni šoli. Ana Grzetič je prispevala Schumannovo Uspavanko. Nato so učenci na prav domiseln način in s svojimi risbami preko računalnika podali Prešernovega Povodnega moža. Pa naj kdo reče, da majhne šole niso sodobne!

Kulturni praznik so zaključile pevke z ljudskimi pesmimi Kej me bəš təku zəmjero, Škrjanček poje, La c'è il mio amor in s pesmijo na Gregorčičevo besedilo Ne tožim.

Prireditev so spremljali starši, člani našega društva, krajani in ugledni gostje, kot sta ravnateljica matične šole in predsednik KS.

Letni občni zbor. Po prireditvi je imelo Kulturno društvo, kot vsako leto po proslavi kulturnega dne, letni občni zbor (in družabno srečanje pri članu društva in osmičarju Klavdiju Koterletu). Na njem so sprejeli program za leto 2010 in se še prej ozrli na lanskoletno delo. In tega ni bilo ravno malo. Da omenimo le najvažnejše: podvojili so število pevk v svojem zboru, obudili kulturni utrip na Maliji, praznovali 190-letnico stare in prve slovenske šole v Istri in zelo uspešno izvedli pevski koncert svojega zbora z geslom Ko nas pesem prebudi. Koncert je prav zares prebudil marsikoga, tudi domači moški zbor. V upanju, da se bodo iskrice razplamtele, korakamo dalje …

Pust. Na občnem zboru so povedali, da iščejo novega pustnega mentorja, ki bi prebudil šavrinskega pusta, saj je škoda, da pri njih pred 18. leti obujene »cunje« in liki domačega bajeslovja kot so uokəldək, mora, štriga in zlude, z zastavo vred počivajo. Zanje so vložili kar precej truda in bili z njimi vse preteklo obdobje portoroškega pustnega festivala dobri gostje. In, v letos obnovljeno povorko, bo kdo šel? Pozvali smo tudi mi … Nada Morato

 


21. julij 2009

Da imajo Malijčani v sebi veliko pozitivno gonilno silo in stvariteljsko žilico, so pokazali tudi na prireditvi v nedeljo, 19. julija. Ta se je odvijala v čast Mariji Karmelski, ki je njihov vaški praznik. Kaj vse smo tu lahko videli in slišali?

Če začnemo pri napovedani razstavi …


Laura Babič je razstavila bele češnjeve in raznobarvne cvetoče vejice, cvetove lilij, maka in še, še. Vse fino in sanjsko, ustvarjeno iz tankih najlon nogavic! Ne bi verjeli, če ne bi videli, kaj lahko naredijo pridne roke in notranji navdih! Bruna Kocjančič je pokazala prerez svojega življenjskega dela: ženski kostim, posteljno pregrinjalo in veliko prtov in prtičkov izdelanih iz tankih sukancev, s tankimi iglami pletene unikate, kot iz pajčevine zarisan ornament! Rozita Kleva izdeluje olja na platnu z ranimi motivi: narave, kmečkih opravil in iz vsakdanjika. Karmel Kleva je v prerezu pokazal svoje življenjske stvaritve: istrsko hišo, motive iz vsakdanjega življenja in tegob človeka in njegove dežele. Kdo ne pozna njegovih rezbarij? Preko sto jih je razstresenih po domovih. Nekaj jih hrani v depoju za postavitev zbirke na Maliji zato, da bodo mladi rodovi spoznali preteklost svojih očetov in nonotov.
 

… in nadaljujemo s kulturnim programom:

Uvodoma je Norma Kleva povedala malijsko folklorno zgodbo izpred 80. let N'delja, dan za

v'esevje. Po očetovem pripovedovanju jo je v 13. številki Brazd s trmuna objavila Cvetka Bernardi. Iz iste revije je svoje pesmi Istra kam, Živeti z Istro, Vsak po svoji poti, prebral Dinko Bizjak. Glasbeni del prireditve sta izvedla dva dua, in sicer Libertango Astorja Piazzole klarinetist Žiga Fabbro ob kitarski spremljavi Sama Turka, in nekaj narodnih in zabavnih z diatonično harmoniko Manuel Šalkovič in klarinetom Devid Glavina. Nazadnje so se celo veselo »zavrteli«, morda v spomin na čase, ko je bil vaški praznik predvsem v znamenju plesa, morda pa tudi v spomin na harmoniko izpred 80- let, ki ji je miš preglodala meh, da je bilo slišati »fijuuuuuu«…, kot pravi zgodba z začetka prireditve.

 


21. junij 2009

Na pobudo Kulturnega društva Korte so, s tukajšnjo podružnično šolo pa z matično Vojke Šmuc iz Izole, pripravili na ploščadi pred Staro šolo Korte javno prireditev. Ta je bila posvečena 190 - letnici ljudske šole. Privabila je lepo število obiskovalcev. Prišli so domačini, nekdanji učitelji in učenci in povabljeni gostje na čelu s sekretarko Ministrstva za šolstvo, Alenko Kovsca in podžupanom Bojanom Zadelom. Poleg njiju je prisotne pozdravil tudi predsednik Krajevne skupnosti Edi Grbec. Slavnostni govor je imela ravnateljica matične šole Vojke Šmuc Izola, Lenčka Prelovšek. Program na prireditvi so nato izvedle dramske skupine šole in kulturnega društva. Začel in končal je Ženski pevski zbor pod vodstvom Eneje Baloh. Vmes je na bobnih igral učenec glasbene šole Tilen Kodarin.

Po prireditvi so si gledalci ogledali razstavo Šola nekoč in danes. Ta je bila razdeljena na tri dele. V prvem delu je razstavljal zbiratelj starih predmetov Janez Janežič. Kaj smo tu lahko videli? Tako ogromno raznovrstnih učil, knjig in zvezkov. V drugem delu smo videli zasebno zbirko učiteljice: avstrijske in italijanske učbenike in zvezke, knjige o kraju, albume slik: Moji učenci, Korte v slikah, Napisi v kraju. Tretji del je pripravila podružnična šola, ki je postavila v ogled je vse posebnosti s katerimi sodobna šola živi.

Pred prireditvijo so predstavniki Šole, Krajevne skupnosti in Kulturnega društva položili žalne aranžmaje na grobove pomembnih učiteljev te šole in sicer Mateja Gianole, Franca Ravnika in Franca Orla. V čast kresnemu večeru, ko je Orel pred 90. leti tragično umrl, so na ploščadi prižgali 9 svetil.

Bil je lep večer, poln simbolike in ponosa na globoke kulturne korenine kortežanske skupnosti.

 


16. oktober2008
 Opasilo 2008

V Kortah vsako leto tretjo nedeljo oktobra praznujejo svoje opasilo, kot v teh krajih rečejo shodu. To opasilo je nastalo pred več kot dve sto leti v spomin na novo večjo cerkev s turnom namesto prejšnje škarijce. Nastalo je sicer v septembru, a so ga prenesli v oktober, saj je bila v septembru trgatev, v oktobru pa že novo vino in tudi čas pred zamudnim obiranjem oljk.

Letos so praznik obeležili tako: V četrtek pred njim so imeli v gosteh dramsko skupino Kulturnega društva Domovina iz Ospa s Cooneyevo veseloigro Pokvarjeno. Na sam praznični dan je bila slavnostna maša, pri kateri je pel cerkveni pevski zbor, ki je praznoval svojih 51 let obnovitve. Po maši so odprli razstavo umetniške fotografije Dinka Bizjaka Živo v Živem. Dogodke je s svojim petjem počastil tudi pevski zbor domačega kulturnega društva. Prisotne so za zaključek pogostile gospodinje s svojimi domačimi pecivi.

Vsem, ki so ta praznik pomagali izvesti, se zahvaljujejo Krajevna skupnost, Župnija in Kulturno društvo.


5. april 2008
 Jožić in Juća v Kortah


V soboto , 5. aprila 2008, smo v Kortah predstavili Marjana Tomšiča s komedijo Jožić in Juća. Predstavo je odigrala dramska skupina Kulturnega društva Gračišče. Režirala je g. Marija Knez. Uprizorili so jo ne prav mladi igralci, 14 jih je bilo, in štejejo »skupaj« 1000 let.

Marjan Tomšič, znan tudi po svojih knjigah Šavrinke, Oštrigeca, Olive in sol, Zrno od frmentona, in po drugih svojih delih, je spisal tudi drugo knjigo folklornega slovstva iz zbirke Glasovi Noč je tvoja, dan je moj. Gradivo za svoja dela črpa pretežno iz istrske zakladnice; s svojimi deli sega v mistično dušo Istre.

V odigranem delu je Tomšič prikazal povojno Istro, kjer se prepletajo »štrigarije« s socialistično obmejno in birokratsko resničnostjo. Prizore so igralci brez presledka nizali drug za drugim – kar veliko, veliko jih je bilo, da se je nerodnemu ženinu Jožiću komaj uspelo okorajžiti in izreči Jući svojo veliko ljubezen. Igralci so nam ponudili skoraj dve uri smeha. Prisrčne čestitke režiserki in njeni nemajhni ekipi igralcev! Marjanu Tomšiču, svojemu nekdanjemu profesorju, so postavili na oder njegovo delo in se mu tako na nek način oddolžili za vse, kar je napisal o njih in tako odprl podobo Istre in preprostega Istrana ovekovečil v našem slovstvu. Predstavo je snemala ljubljanska televizija, ki pripravlja oddajo o liku pisatelja Marjana Tomšiča.

 6. februar 2008

Kulturni praznik 2008 smo obeležili v večnamenskem prostoru kortežanske osnovne šole. Program so izvajali otroci s svojo dramsko in pevsko skupino ter društveno folklorno skupino Usakošćat. Večer je obogatil izolski upokojenski pevski zbor pod vodstvom domačinke, zborovodkinje Eneje Baloh.

 


napovedi / novice / pritkovalska skupina / galerija Korte / pevski zbor / dramska skupina / folklorna skupina / pustna skupina /
 kresovanje / razstave /  zgodilo se je ... / publikacije / foto galerijao kraju Korte / lokacija / kontakt / povezave /
 Kaj so piškotki?  / Izjava o zasebnosti /
 domov

 

 
   

Vse pravice pridržane - Kulturno društvo Korte & Copyright 2010

   

 Created by StudioIntera  /  Powerd by SpletObjava