Korte, sobota, 23. junija 2018, dvorana Zadružnega doma in okolica
25.06.2018
Korte, sobota, 23. junija 2018, dvorana Zadružnega doma in okolica

V sodelovanju z občinskim CKŠP, KS Korte, TD Šparžin, podružnično šolo Vojke Šmuc, Društvom harmonikarjev Izola, Društvom za razvoj vasi Cetore in domačim Prostovoljnim gasilskim društvom smo na kresno noč v akustično prenovljeni in na novo klimatizirani dvorani Zadružnega doma v Kortah pripravili občinsko proslavo v počastitev dneva državnosti, ki jo je z literarno - pevskim kulturnim programom soustvarilo gostujoče Društvo Slovencev Kredarica Novi Sad. Ob tej priložnosti je spregovoril podžupan Izole, g. Aleksej Skok, za najzaslužnejša krajana leta 2018 sta bila proglašena Dušan Grbec in Marija Panger. Sledilo je veselo kresovanje z druženjem. Obeh dogodkov se je udeležilo zelo številčno občinstvo, z obiskom nas je med drugimi uglednimi gosti počastil tudi novoizvoljeni poslanec z Malije, g. Gregor Perič.

S kvalitetnim kulturnim programom, ki so ga v zvoniku župnijske cerkve združeno svečano naznanili fantje iz vipavske in domače ekipe pritrkovalcev, ki jih poučuje Marko Cesen Scek, pred Zadružnim domom pa orkester harmonik,  smo se ženske domačega pevskega zbora pod vodstvom Eneje Baloh in otroci podružnične šole v tradicionalnih prazničnih otroških nošah v lasti našega društva in pravljico v domačem narečju, ki jih je pripravila profesorica Ana Dobrinčič Orbanić, več kot dostojno poklonili domovini, z veselim druženjem - pletenjem cvetličnih venčkov, pohodom z baklami in prižigom ognja - kresovanju pa očitno tudi zelo uspešno obujamo nekdaj zelo žive starodavne običaje. Za bogato okrašeno in očem dopadljivo po sveže požeti sivki dišečo dvorano Zadružnega doma in za izvedbo pogostitve so poskrbeli člani TD Šparžin, za velik kres in varnost ob in po njem pa fantje gasilci. Zelo spodbudno je, da se tega praznovanja udeležuje vse večje število otrok in mladine.

Korte

Korte so največji in najlepši kraj izolskega zaledja, kjer ohranjajo tradicijo in gojijo kulturo.

Pridite in se prepričajte! 

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King