Novice

Koncert ob 220. obletnici posvetitve cerkve in 200. obletnici prve slovenske šole v Istri
11.11.2019
Koncert ob 220. obletnici posvetitve cerkve in 200. obletnici prve slovenske šole v Istri

 Iz pozdravnega nagovora predsednice KD Korte, Darinke Jug:

Ob začetku programa so zapele pevke našega še ne leto dni starega zborčka z mlado zborovodkinjo Barbaro Barać – v pozdrav vsem, ki so prišli, da z zborovskim koncertom počastimo pomembni obletnici: pomembni za vse generacije kortežanskih šolarjev in šolnikov, za cerkveno občestvo – skratka: za nas in našo kulturno skupnost. Visoka jubileja sta za tradicijo,  jezik, običaje, prepoznavnost in samozavest Kortežanov  nedvomno obletnici, ki si zaslužita pozornost tudi širše skupnosti.
Posebej smo se razveselili odziva povabljenega nekdanjega kortežanskega župnika, gospoda Stanka Fajdige in ravnateljice danes matične OŠ Vojke Šmuc Izola, ge. Irene Sivka Horvat.

Vedno znova se je potrebno spomniti, da brez klenih, izobraženih in pokončnih redovnikov in duhovnikov ter učiteljev, ki so v Kortah že od časov izpred več kot 500 let skrbeli ne le za krščansko vero, pač pa tudi za civiliziranost in opismenjevanje tukajšnjega prebivalstva - o čemer nenazadnje priča tudi glagolski napis na kustodiji za glavnim oltarjem župnijske cerkve, ljudske šole v slovenskem jeziku gotovo ne bi dobili prvi v slovenski Istri, brez nje pa kraj zagotovo ne bi v taki meri gradil svoje identitete »na prepihu« več kultur in burnih zgodovinskih dogodkov naše bližnje in daljne preteklosti.

Pred dnevi je torej naša šola svojih 200 let praznovala z lepo prireditvijo, ki se je je udeležil med drugimi uglednimi gosti tudi predsednik republike, gospod Borut Pahor, v cerkvi pa je na praznično nedeljo generalni vikar koprske škofije, g. Slavko Rebec, daroval svečano mašo ob opasilu – prazniku v spomin na posvetitev cerkve.  

Tokratni dogodek smo v celoti posvetili glasbi, in to zborovski – Korte imajo tako ali drugače - tudi na tem področju - že več kot 130-letno tradicijo.
Ubrano petje Komornega zbora IPAVSKA iz Vipave pod vodstvom Damjane Vončina je prisotnim ponudilo skoraj poldrugo uro lepih trenutnov.

Korte

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King