Novice

PREDSTAVILI ZADNJO KNJIŽICO NADE MORATO P'R N'S K'NTAMO ENO ŠRAJAMO T'KU
08.03.2014
PREDSTAVILI ZADNJO KNJIŽICO NADE MORATO P'R N'S K'NTAMO ENO ŠRAJAMO T'KU
PREDSTAVILI ZADNJO KNJIŽICO NADE MORATO P'R N'S K'NTAMO ENO ŠRAJAMO T'KU

Na praznik žena v soboto, 8. marca 2014 je KD Korte pripravilo odmeven dogodek. Ob bogatem programu in v z občinstvom dodobra napolnjenem večnamenskem prostoru podružnične šole je predstavilo knjižico svoje ustanoviteljice, dolgoletne predsednice in zbirateljice ljudskega blaga, Nade Morato. Knjižica  je zbirka uspavank, izštevank, iger, zbadljivk, ugank in pregovorov iz Kort in okolice. Gradivo je avtorica zbirala nekaj desetletij, največ so prispevale še živeče krajanke Emilija Grbec, Ana Felda in Vilma Grbec pa tudi Valerija Novak, Francka Hrvatin in drugi, nekateri zdaj že pokojni govorci. Knjižico je oblikoval Jani Turk, ilustrirala Nina Mrđenovič, lektorirala Jelka Morato Vatovec, spremno besedo pa zapisala Bojana Morato. Knjižica ima na koncu tudi slovarček manj znanih narečnih izrazov.Bogat program - na prilično visoki izvedbeni ravni - je po uvodnem glasbenem vložku, ki sta ga prispevala violinistka Amanda Vidic ob kitarski spremljavi Sama Turka, in po pozdravu predsednika KD Korte Julijana Kleve, vešče in nazorno vodila in povezovala Tanja Jakomin Kocjančič, ki se je tudi v preteklosti že večkrat prijazno in z veseljem odzvala na povabilo k sodelovanju z društvom. Prisrčni so bili v kortežansko otroško nošo napravljeni otroci domače dramske skupine pod vodstvom Željke Ličan Adamčič; v sočnem, melodičnem narečju so povedali nekaj izbranih »biserčkov« iz knjižice. O kortežanskem narečju je prisotnim spregovorila profesorica slovenskega jezika Mirjam Jug Ostrouška. Na ceveh so se z nekaj tipičnimi vižami predstavili pritrkovalci KD Korte, ki jih poldrugo leto poučuje Marko Cesen Scek, gostovala je skupina Etnotok GŠ Koper - podružnice Izola pod vodstvom Mirjane Gvozdenac, v kateri sodelujejo kar trije člani iz Kort in Malije, program pa je zaokrožil Ženski pevski zbor KD Korte, ki ga v času porodniške odsotnosti hčerke Eneje vodi Anton Baloh. Zapele smo šest primorskih ljudskih začenši z domačo čedljansko, in Sonce ljubo letošnjega Prešernovega nagrajenca Pavla Merkuja.Prireditev se je odvijala v prostorih podružnične šole Korte, katere osebje s kuharicama in snažilko se je s svojim gostoljubjem in profesionalnostjo ponovno izkazalo za izvrstnega gostitelja: brezhibno so pripravili dvorano, sceno in ob koncu pripravili izboren prigrizek. Vsa pohvala in zahvala ravnateljici matične šole Vojke Šmuc, Lenčki Prelovšek, kot tudi vodji podružnice, Željki Ličan Adamčič za vso pomoč in podporo. Knjižice smo razdelili med ljudi, kamor sodijo, saj je njihov namen in cilj, da bi se še dolgo »t3ku k3ntalo eno šrajalo«, in so na naše veselje pošle še isti dan.Z gotovostjo pa se lahko nadejamo in veselimo, da bo prireditev še dolgo odmevala tako med samimi izvajalci kot med poslušalci.

Darinka Jug

Naše društvo je izdalo knjižico slovstvene folkloristike Nade Morato P'r n's k'ntamo eno šrajamo t'ku, nabor uspavank, izštevank, iger, zbadljivk, ugank in pregovorov.

Predstavitev bo v soboto 8. marca 2014, ob 17. uri v podružnični šoli v Kortah. V narečju jih bodo predstavili otroci podružnične šole pod mentorstvom Željke Ličan Adamčič.

V kulturnem programu sodelujejo mlajša Pritrkovalska skupina KD Korte pod vodstvom Marka Cesna Sceka, Ženski pevski zbor pod vodstvom Antona Baloha, skupina Etnotok Glasbene šole Izola pod vodstvom Mirjane Gvozdenac in duo Amanda Vidic (violina) in Samo Turk (kitara). Program bo vodila in povezovala novinarka Radia Koper Tanja Jakomin Kocjančič. Knjižico je ilustrirala Nina Mrđenovič, oblikoval Jani Turk.

Vabljeni.


Korte

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King