Novice

Valentinova nedelja 2024 v Kortah
18.02.2024
Valentinova nedelja 2024 v Kortah
Na prvo postno nedeljo, 18. 2., smo v Kortah praznovali god sozavetnika župnije, svetega Valentina. Na ta praznik se s premorom od leta 2021 tradicionalno zberejo zakonski jubilanti in v skupnosti se poveselimo njihovega zakonskega življenja v ljubezni in razumevanju.
Ob prihodu iz cerkve, kjer je župnik Janez daroval svečano mašo in pare blagoslovil, nas je sicer presenetil nepričakovani dež, a nič za to; preselili smo se v prostore župnišča. Slavljenci so bili s spodbudnimi besedami župnika Janeza, s prošnjami za zakonce in njihove družine, pa tudi za ovdovele, in s pozdravom miru, kot tudi s slovesnostjo v celoti, zelo zadovoljni. Z zanimanjem so prisluhnili priložnostnemu nagovoru, v katerem je opisana simbolika in pomen vsake obletnice, oziroma večine začetnih in pomembnejše okrogle, kar bo predstavljeno v nadaljevanju tega zapisa*. Besedila je pripravila s. Petra, podali pa so jih Igor, Sonja in Lea. Pari so prejeli žametne vrtnice in lične svečke, ki jih je ročno okrasila s. Pija. Oltar je obogatil tradicionalni poročni kolač s slovensko trobojnico, pripravljen po starem domačem receptu Emilije Grbec. Po blagoslovitvi zakoncev z najboljšimi željami za nadaljnjo srečno skupno pot, je sledilo še skupinsko fotografiranje in - kot že dolgo ne - zanosno zvenečima in priljubljenima Hvala večnemu Bogu in Še gori ljubezen, ki so ju zapeli prav vsi. Za zaključek smo ob lepo obloženi mizi še malo poklepetali in se razšli dobre volje.
* 1. obletnica: papirnata poroka. Papir je precej krhek material in zato ima obletnica tako ime. Trajen je, ko je »papir« zložen, kar nakazuje na skupna prizadevanja in razumevanje, otroci pa krepijo zvezo mlade družine in jo naredijo močno.
2. obletnica: bombažna poroka. Obletnica je dobila tàko ime, ker je bombaž cenjen zaradi pretanjenosti, lahkotnosti in preglednosti. Ta tkanina je precej vsakdanja, a krhka: zlahka se poškoduje. Podobno je tudi z romantičnimi občutki, saj se po enem letu preizkušenj v zakonu paru pogosto čustva ohladijo. Na bombažni poroki se običajno pije šampanjec, takega kot na dan poroke.
3. obletnica: usnjena poroka. Naši predniki so tej obletnici dali tako ime, ker je bilo takrat usnje dragoceno. V primerjavi z bombažem je koža veliko močnejša, kar nakazuje, da sta zaljubljenca prestala težave prvih let skupnega življenja in našla harmonijo, v kateri sta zgradila svoje srečno življenje.
4. obletnica: platnena poroka. Laneno platno velja za precej plemenit in prijeten material, ki ni poceni, saj ima številne dobre lastnosti. V starih časih so bile vrvi tkane iz lanu, zato se pogosto ta obletnica skupnega življenja imenuje tudi "vrv".
5. obletnica: lesena poroka. Obletnica je ime dobila z razlogom. Drevo je že dolgo simbol plodnosti, do petega leta zakona pa morata mladoporočenca dobiti otroka. Ko dva zaljubljenca dobita svojega prvega otroka, se dobesedno "ukoreninita" in najdeta močno zvezo med seboj.
Do 10. obletnice pohitimo samo z nazivi:
6. - litoželezna poroka
7. - bakrena poroka
8. - bronasta poroka
9. - lončena ali keramična poroka
10. obletnici se reče kositrna poroka. Kositer je trpežna in prožna kovina, ki simbolizira zakonca kot človeka, ki znata popuščati in se prilagajati drug drugemu.
11. obletnica: koralna poroka.
12. obletnica: svilena poroka.
13. obletnica: šmarnična poroka
14. obletnica: svinčena poroka
15. obletnica: kristalna ali steklena poroka. Poleg tega, da je steklo precej krhek material, ki ga je lahko zlomiti, je tudi simbol čistosti. Na tej stopnji življenja zakonca pridobita dokaj enakomeren odnos, pregleden in močan.
Preskočim na 20. obletnico, ki se ji reče tudi porcelanasta poroka. S tem materialom se je nekoč lahko ponašala samo elita in ni bil na voljo v vsakem domu. Simbolizira udobje, blaginjo, toplino in dobro, harmonično vzdušje v družini. Gremo na pomembnejše, takoim. "okrogle" poroke:
25. obletnica, srebrna poroka. Je prva večja obletnica, ki se običajno praznuje veličastno. Srebro je plemenita in draga kovina, zato je takò žlahtno simboliziranih tudi 25 skupnih let.
30. obletnica: biserna poroka. Tako kot biseri so zakonske zveze dolgo zorele, nabirale izkušnje in se posledično začele zelo ceniti.
35. obletnica: koralna poroka
40. obletnica: rubinasta poroka
45. obletnica: safirska poroka
50. obletnica: zlata poroka velja za hvale vredno in častno. To obletnico se običajno praznuje nič manj veličastno od same poroke pred 50 leti, zakonca pa navadno še enkrat obnovita svoje zaobljube pred Bogom.
55. obletnica: smaragdna poroka. Smaragd je drag in dragocen kamen, ki ima svetlo in globoko zeleno barvo. Tako zakonska zveza do 55. leta pridobi poseben ugled, čast, enkratnost in plemenitost.
60. obletnica: diamantna poroka. Diamant je najdragocenejši in najdražji kamen, en diamant je nastajal v zemlji na stotine in tisoče let. Zato velja, da je poroka po 60 letih draga, posebna in dragocena.
65. obletnica: železna poroka in 67. obletnica: kamnita poroka - Železo je močna kovina, zakon in ljubezen sta po 65 letih enaka: neuničljiva, zanesljiva in vztrajna, kamen pa lahko obstaja večno, taka je ljubezen dveh zakoncev, ki sta v zakonu lahko preživela vsa ta leta. (VIR: svetovni splet)
Korte

KULTURNI DOM KORTE Korte 44, PoŠta Izola, 6310



PRAVNA OBVESTILA  /   PRAVILNIK O ZASEBNOSTI  /   POLITIKA O RABI PIŠKOTKOV
Kulturno društvo Korte / VSE PRAVICE PRIDRŽANE / IZVEDBA: F.King